Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров поиска отстраняването от длъжност на двама съдии в Раднево

Снимка: БГНЕС

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров на заседанието си днес Висшият съдебен съвет трябва да отстрани от длъжност съдиите Люба Петрова и Евелин Драганов от Районния съд в Раднево. Повод за това са образуваните срещу тях наказателни производства.

Христина Вълчанова, която е председател на Районния съд в Раднево, заяви за "Хоризонт", че в момента гледа сама всички дела, което нарушава принципа за случаен избор. Затова очаква председателят на Окръжния съд в Стара Загора Красимир Георгиев да командирова съдии в Раднево. През годината в Районния съд са гледани 1300 граждански и близо 500 наказателни дела. Съдия Христина Вълчанова сама е приключила с решения 736 дела.

В момента съдия Люба Петрова е в отпуск по болест, а съдия Евелин Драганов – в неплатен отпуск. От март тази година Драганов, по думите на председателя на съда, се е явявал на работа за по няколко дни и после е излизал в поредния отпуск по болест.

На 9-и декември Люба Петрова бе обвинена в подбуда към лъжесвидетелстване и предоставяне на кредити, както и затова, че не си е направила отвод по дела, в които е била в приятелски отношения с едната страна. Съдия Драганов е с повдигнато обвинение за заплаха за убийство на служителка от съда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!