Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънев: Планираните промени в пенсионния модел рушат доверието

Радан Кънев
Снимка: БГНЕС

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на Реформаторите Радан Кънев заяви, че с предвидената промяна в пенсионния модел и кодекса за социалното осигуряване ГЕРБ рушат доверието на партньорите в управляващата коалиция.
Нямаме никакво обяснение защо се бърза, след като тези мерки нямат пряка връзка с Бюджет 2015. Потайният начин за прокарване на тези промени се дължи именно на факта, че се използват депутати от мнозинството. Така че вие носите цялата отговорност за политическите последици от това гласуване. С този силов подход, за който не знаете нито аргументите, нито целите, вие поставяте под въпрос мнозинството в 43-тото Народно събрание и стабилността на управлението, на което всички българи разчитат за бъдещето си. Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на господин Борисов ще бъде обречено на недоверие.
Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова бе категорична, че няма промяна на пенсионния модел у нас, защото родените след 1959-а година ще имат възможност за избор:
Дали ще се възползват и от Първия, и от Втория стълб на пенсионната система, или ще се откажат от Втория стълб и ще останат в Първия стълб - там, където са част от другите български граждани. Това не е промяна на модела, това е даване възможност на всеки един човек да прецени за себе си по кой модел иска да се осигурява и по кой модел иска да получава пенсията. По-дясно от това, по-либерално от това да дадеш на човек право сам да прецени какво да прави с парите си и какво да прави с начина, по който ще се пенсионира и ще получава парите си за старини, аз не смятам, че това е лява политика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!