Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отново в световните туристически класации за 2014

БНР Новини
Снимка: БТА

Природата и красивите планини, ласкавото Черноморие, възрожденските градчета и етнографските селища, хилядолетната история… Явно цялото това богатство, съставящо визитната картичка на България пред света, прави силно впечатление на чужденците. Нищо чудно, че за поредна година страната ни зае челните позиции в някои от най-реномираните туристически класации. А добрата новина е, че освен като евтина морска дестинация, тя е оценявана все по-често и като място за селски, приключенски и културни маршрути за по-любознателните пътешественици.

Така например National Geographic препоръчва близкото до София някогашно миньорско градче Перник, като една от 15-те най-добри зимни дестинации. Изданието съветва читателите си да посетят ежегодно провеждащия се там кукерски фестивал „Сурва”, в който се представят самодейни състави от всички етнографски райони на България.

През 2014 г. София попадна в класацията на „17-те места, които да посетиш преди да станат популярни”. Според редакторите на американския информационен сайт The Huffington Post градът е пропит с младежки и космополитен дух в съчетание с живописните църкви, открити пазари и архитектура от времето на Османската империя. Популярният сайт публикува и две обширни статии за България, в които се посочват 10 причини, заради които си струва да посетиш страната. Сред тях са гайдите, розите, мартеницата, киселото мляко и пр.

Още един български град – Пловдив, влезе в световните класации през 2014 г. При това не в една, а в две! The Daily Telegraph го определи като един от 6-те най-стари, непрекъснато населявани градове в света. Според публикацията той е основан през 4000 г. пр. Хр., но съществуват доказателства, че на територията му е имало по-старо селище, създадено около 6000 г. пр. Хр. Пловдив попадна и в класацията на пътеводителя Lonely Planet за най-добрите градове в света за 2015 г. „Най-сетне Пловдив излезе от пашкула си: с очарователните си калдъръмени улички, деликатно боядисани къщи, занаятчийски магазинчета, чудновати музеи и изкушаващо достъпни цени за пазаруване” – възкликват редакторите.

И един знаков столичен храм грейна в престижна класация през 2014 г. Софийската синагога влезе в топ 20 на най-красивите храмове в света според авторитетното издание Architectural Digest. Най-голямата синагога на Балканите зае 16-то място в класацията. „Построена е през 1909 г. от австро-унгарския архитект Фридрих Грюнангер в мавритански и венециански стил, а великолепният й интериор включва венециански мозайки и мраморни колони” – четем в сайта на изданието.

И през 2014 г. страната ни бе любимо място за почивка на руските туристи. Потвърждава го класация на водещия туристически концерн ТUI, който постави България на второ място в топ 3 на най-предпочитаните европейски дестинации от руснаците. Изпреварва ни единствено Испания, като на трето място в предпочитанията им се нарежда Гърция.

Подобно на руснаците и английските туристи обичат да отдъхват в България. Страната ни бе класирана на осмо място в топ 10 на най-добрите дестинации за летни ваканции за 2014 г. от великобританското издание Rough Guides. Редакторите му останали впечатлени от красивите ни плажове най-вече край Варна. Те ни съветват да се насладим на белия пясък и на питието си в някое от импровизираните плажни барчета, разпръснати из цялото крайбрежие. България е сравнена с Хърватия, но се препоръчва като по-евтина и не толкова популярна дестинация за почивка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05