Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипи ще следят нивото на водата в язовирите и речните корита в Благоевградско

Снимка: Пламен Генчев

Областният управител на Благоевград е разпоредил до идния вторник във всяка община да се сформират междуведомствени екипи, които да следят нивото на водата в  язовирите и речните корита и да подават ежедневно информация към областния щаб.

Спешната заповед до кметовете на 14-те общини е заради покачването на нивото на водите във водоемите и реките на територията на областта. В екипите, освен представители на общините, трябва да има и експерти от Басейнова дирекция, „НЕК“ ЕАД, МВР, „Напоителни системи”.

Приоритетно ще се извърши проверка на язовирите с неизяснена собственост. Трябва да се констатира проводимостта на речните легла в съответствие с параметрите на преливните съоръжения, да се предпишат мерки за запазване на язовирите в добро техническо състояние, а при несъответствие с нормативните изисквания, да се направят необходимите предписания, в това число изработване на аварийни планове. Тази информация ще се предоставя ежедневно на областния щаб. През първите два дни на следващата седмица общинските екипи трябва да бъдат създадени и да започнат работа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!