Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньорските синдикати поставят въпроса за дълговете към "Мини Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

Миньорската федерация към КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват милиардите, дадени за "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", да се признаят за държавен дълг. Щом държавата намери няколко милиарда лева за фалита на КТБ, да намери и сега, заяви Валентин Вълчев – лидер на миньорската федерация към КНСБ. 

На среща с министъра на енергетиката, проведена в края на миналата седмица в централата на "Мини Марица-изток" в Раднево, синдикатите са поставили остро проблема за редуциране на неплатените дългове към въгледобивното дружество. Теменужка Петкова е уверила синдикалистите, че от американската компания AES има готовност за ревизия на цената на електроенергията, която НЕК изкупува от тях в договорения 15-годишен срок. На въпрос на "Хоризонт" виждал ли е някой от тях договора с AES – и Валентин Вълчев, и изпълнителният директор на дружеството Андон Андонов отговориха отрицателно. Министър Петкова е заявила, че дружеството няма да бъде приватизирано, както и че пари за заплати и социални бонуси на миньорите ще има. Никой обаче не гарантира средства за инвестиции и ремонтна дейност. 

От днес са изключени два от блоковете в ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3", което води до рязко намаляване на потреблението на въглища. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!