Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Павлова представи програмата за саниране на панелки

Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС

Правителството започва изпълнението на приоритета си за 2015-а г. - саниране на панелните жилища. Програмата ще обхване 1 милион 123 хиляди апартамента в над 70 хиляди панелни и ЕПК блокове. 98 процента от тези сгради са в големите градове. Кметовете им обсъдиха с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова изпълнението на програмата. Санирането и енергийното обновяване ще е напълно безплатно за собствениците.

Към Българската банка за развитие ще се създаде фонд, който получава държавна гаранция от 1 милиард лева за саниране. Банката ще привлече ресурс и през общините. Етажните собствености, които трябва да направят сдружения и да регистрират БУЛСТАТ, ще получават разрешение. Собствениците ще делегират на общините изпълнението на всички дейности по обследване и саниране. Единственото ограничение е в сградите да има над 36 апартамента. Няма да се санират отделни входове, а цели блокове. На хората вече няма да се налага да сменят подменени дограми, а ако има изолация на отделни апартаменти, тя ще се взима предвид, обясни Лиляна Павлова:
СнимкаПрограмата включва пълна енергийна ефективност, изолация на сградата, подмяна на дограми, смяна на хоризонтални и вертикални щрангове, разбира се, при желание на собствениците, покриви, общи части, всичко това, което съпътства обновяването, включително и там, където е необходимо конструктивно обследване на сградата.
По-малките жилищни сгради с по-малко от 36 апартамента ще се санират със средства по новата програма "Региони в растеж". 
Председателят на Националното сдружение на общините в България Тодор Попов е поискал всяка сграда да има отделен изпълнител:
За да може по този начин да се осигури по-широка трудова заетост по места. Има и голям брой фирми, което също е важно.
В Министерствто на регионалното развитие има готови типови договори за създаване на сдружения от собственици на жилища, които трябва да се санират.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!