Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменено е бедственото положение в Николаево

Снимка: Венелина Попова

Кметът на Николаево Косьо Косев отмени бедственото положение в общината, обявено заради наводнението в село Нова махала, залято от река Тунджа. Областният управител на Стара Загора Георги Ранов съобщи, че е подал сигнал до прокуратурата за човешка намеса в разрушаването на дигата край селото.

Продължава изграждането на дигата край Нова махала, докато общината подготвят план-сметката за средствата, които ще бъдат поискани от Междуведомствената комисия към Министерския съвет. Описани са и щетите на най-тежко засегнатите  от бедствието къщи, уточни  Косев. На въпрос знае ли за местен бизнесмен, който през лятото е вземал пясък от дигата край реката, кметът отговори първо, че досега в този участък изобщо не е имало дига и второ, че не знае за подобен предприемач. 

Вчера в Стара Загора министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че всички собственици на земи и арендатори, чийто посеви бяха залети и унищожени от водата, ще бъдат компенсирани чрез Министерството на земеделието и храните. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!