Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови за работа

БНР Новини
Снимка: проект „Get Ready 2 Work – Готови за работа”

Най-сериозните потърпевши от икономическата криза и безработицата са младите хора на възраст между 15 и 24 години. Според данни на Европейския доклад за заетостта за 2010 г. в някои от държавите 30 на сто от тази възрастова група остават извън трудовия пазар. У нас безработицата сред тях също е най-висока – 28,4 процента за 2013 г., докато средната за страната е била 13 процента, показват данните на НСИ. Сред основните причини за тази негативна картина са ниското или неподходящо образование, липсата на квалификация и на трудови навици, преждевременното напускане на училище, както и загубата на мотивация поради продължителния престой без работа. Още по-уязвими са младежите в неравностойно социално-икономическо положение, израснали в институции и лишени от семейна подкрепа. По тази причина различни проекти, често обезпечени с европейски средства, са насочени към това да подпомогнат интеграцията и активната им заетост. Един от тях е „Get Ready 2 Work – Готови за работа”, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”. На базата на проучване на добри австрийски и немски практики е създадена дългосрочна обучителна програма. „Обикновено у нас тези младежи получават еднократно подкрепа, докато нашата цел бе да им помогнем да развият своите умения”, обяснява Олга Минева, психолог в компания в областта на човешките ресурси, която е координатор на проекта. В конкретни практически обучения за комуникационни умения, работа в екип, поставяне на цели, представяне на интервю за работа, както и езиков курс, са включени 50 младежи от институции. Те са имали също възможността да изкарат летни стажове в големи компании, доверили се на каузата. Проектът е насочен още и към специалистите по човешки ресурси, които са обучавани по-лесно да интегрират в работния процес млади хора в неравностойно положение. Близо 90 на сто от българските компании са склонни да ги наемат на работа, а малко над 30 на сто споделят, че вече са назначавали такива кандидати. Това показват данните от проучване сред 36 фирми, които са в класацията Топ 100 на в. „Капитал”. Какво ги мотивира да привличат в екипа си такива младежи? Ето какво каза Олга Минева:

„Едното водещо нещо беше, че това е позициониране като социално отговорен работодател. Но тук е важно да отбележим, че не говорим просто за PR. Фирмите искат да бъдат пример за подражание, социалната им отговорност да насърчава техните служители да не дискриминират младежите в неравностойно положение и да покажат, че на всеки човек трябва да бъде дадена равна възможност за старт. Второто важно нещо, посочено от около половината от анкетираните работодатели, е, че тези младежи са по-гъвкави и по-иновативни. Развили са способността си да оцеляват, да се справят в стресови ситуации и съответно са по-издръжливи. Освен това според работодателите те ще са много по-лоялни от средностатистическия младеж.”

Разбира се, работодателите не крият, че съществуват и известни предизвикателства при наемането на младежи от институции. Те са свързани с комуникационните им умения, както и липсата на трудови навици. Освен проучването и обученията като част от проекта е издадено специално ръководство и диск с игри, чрез които по интерактивен и забавен начин да бъдат обучавани младите хора, търсещи работа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българските и македонските власти се срещнаха заради пограничните пожари

Граничните власти на България и Северна Македония проведоха среща на граничния пункт Гюешево. Обсъдена е пожарната обстановка, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил Светлин..

публикувано на 17.07.24 в 08:25

Продължава борбата с пожарите, дъждове причиниха щети в Северна България

Критична остава обстановката с пожарите в страната. Овладян е пожарът край Стара Загора. Дежурни екипи следят обстановката и край пловдивското село Отец Паисиево. Огънят там е частично овладян, но има все още тлеещи огнища и хеликоптери обливат района с..

публикувано на 17.07.24 в 08:17

Изложба "Под закрилата на святото" показва християнски и мюсюлмански текстове от XIII - XX век

Днес от 13.00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София ще бъде открита изложбата "Под закрилата на святото". Експозицията включва 16 тематични табла с ръкописи, архивни документи, старопечатни книги и оригинална графика от колекциите..

публикувано на 17.07.24 в 07:10