Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 хиляди учителки ще бъдат прегледани в кампанията срещу рак на гърдата

8 хиляди учителки в София ще бъдат включени в скрийнинг програма за превенция от рак на млечната жлеза. Инициативата е на Столичната община и четири специализирани болници в София. За целта са предвидени 350 хиляди лева  от бюджета на града за следващата година. При държавите със скрийнинг над 60 процента от случаите се диагностицират в първи стадии, посочи доц. Георги Байчев - специалист по хирургия и онкология. У нас само 20 процента от пациентките се диагностицират навреме. 
Д-р Валентин Ангелов - директор на Националната онкологична болница призова жените да се доваряват само на специалисти:
Много колеги хирурзи започват да оперират гърди. Това понякога подвежда жените и ходят при различни лекари, които не са специалисти. И бих посъветвал жените да се отнасят съвсем сериозни към себе си, да се проверяват и да се обръщат наистина само към специалисти, защото сме виждали оперирани жени преди шест месеца идват с много метастази и фатален край. Ракът, открит навреме, е дефинитивно лечим, зависи в каква фаза е и наистина много ми се ще да положа всички усилия и това да стане национална кампания и да можем да спрем тази трагична статистика. Тя сочи, че около 1 200 жени умират в България ежегодно и нови 3 800 се разболяват от това коварно заболяване.

Кампанията срещу рак на гърдата в София започва на 1 февруари и продължава 5 месеца. Инициативата ще бъде подкрепена от Българското национално радио и телевизия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!