Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайно увеличение на праховото замърсяване отчитат в Стара Загора

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Увеличение на фините прахови частици във въздуха на Стара Загора отчита цяла седмица мобилната станция, разположена в местността Зеления клин. От екоинспекцията твърдят, че замърсяването е причинено от битови източници и от трафика. 

Регистрираното превишение на финните прахови частици е между 1,2 и 1,4 пъти над пределно допустимата средноденонощна норма. От регионалната екоинспекция твърдят, че основната причина е изпозването на брикети в бита, следващата по значимост е претовареният автомобилен трафик. Експертите се позовават на статистиката, която показва, че наднормени стойности на финни прахови частици има през месеците януари, февруари и март и след октомври, когато започва отоплението с въглища. 

Днес финните прахови частици са достигнали нормата по закон. Двете мобилни станции, разположени край селата Ръжена и Остра могила, за да следят дейността на военния полигон Змейово не работят от години, заради изтекъл срок на годност на лампите, използвани в оптическата им система. 

РИОСВ Стара Загора от 11 декември е без директор, от министерството не са назначили временно изпълняващ длъжността, тя ще бъде заета след конкурс. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!