Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на затворите на протест

| обновено на 29.12.14 в 13:03
Снимка: Д. Сираков

На протест под мотото: "Докога? Закон и беззаконие" излязоха служители на затворите в страната. Те изразяват недоволство от лошите условия на труд и неизпълнението на поети ангажименти от правосъдното министерство.

Около 50 служители на Главна дирекция "Изпълняване на наказанията" към Министерството на правосъдието се бяха събрали тази сутрин пред Централния софийски затвор. Те продължават да настояват за стриктно заплащане на извънредния им труд, нощните дежурства, дежурствата по празнични дни, както и във времето, когато са на разположение. От синдиката на служителите в затворите искат размерът на този извънреден труд, както и на заплатите им, да е с еднаква ставка, както този на служителите от МВР. Емил Велков от синдиката коментира:

Досега не е оценяван нашият труд според този закон. Исканията ни са за изравняване със заплатите в МВР.

Разликата на месечния базов доход е с около 150 лева по-малко за надзирателите в затворите спрямо заплащането на един полицай.

На 10-и януари служителите на затворите организират национално шествие в столицата, а национален протест ще има на 29-и януари, когато е професионалният им празник. От Синдиката на надзирателите твърдят, че ще продължат да протестират, докато исканията им не бъдат изпълнени. Те обаче по закон нямат право на ефективна стачка.

Около 50 служители от затвора в Ловеч излязоха на поредния си мълчалив протест. Техните основни искания продължават да са също за изравняване на заплатите им с тези на служителите от МВР и спазване на новия закон за МВР - заплащането на нощния труд, времето на изчакване, заплащането на празничните дни.

СнимкаНадзирателите от Старозагорския затвор, които не са на смяна, също се събраха пред стените му на едночасов протест. Иван Карушков - директор на затвора, определи социалните искания на синдиката, които са нормативно уредени, за справедливи.

Протести на служителите в затворите се проведоха също във Варна, Шумен и Пазарджик.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!