Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти за 2015-та: нестабилна бизнес среда и държавен капитализъм

БНР Новини
Снимка: архив
Крахът на КТБ, четвъртата по големина банка у нас, повишаващата се външна задлъжнялост на страната и не на последно място – понижаването на дългосрочния кредитен рейтинг на България до ВВ+/В от страна на Standard & Poor’s (S&P) – това е тежкото наследство, което икономиката ни ще носи и през новата 2015-та.

Според икономиста Илиян Василев бюджет 2015-та е заложник на политическата цел да укрепи нестабилното правителството, но за сметка на реформите. Най-засегнатият сектор е банковата система, която е свързваща за икономиката. КТБ беше обявена в несъстоятелност, в резултат на затягане на регулациите, което доведе до обезценка на портфейла й, но проблемите в банковия сектор остават.

От друга страна, след сполетялата ни изневиделица криза в банковия сектор, може да се очаква консолидация или обединение, поне така сочи опитът от близкото минало у нас. Това обаче, според Илиян Василев, е желателно, но малко вероятно:

„Поради политиката на БНБ, банките не изпитват натиск да се консолидират, да реагират на пазарни тенденции, в резултат на което банковата система като че ли се откъсна от икономиката. Ние виждаме нарастващ обем на депозитите и намаляващ обем на кредитите. Това е много опасно, защото банковата система се затваря в рамките на своето самовъзпроизводство и самодостатъчност и за голямо съжаление, нито правителството, нито БНБ реагират на този проблем.”

Изолацията на банковия сектор у нас се очаква да бъде разчупена от либералната политика на Европейската централна банка, която в края на 2014-та намали лихвите по депозитите, като ефектът от тази политика постепенно се просмуква и у нас. През 2015-та се очаква лихвите и в България да продължат да падат, което ще доведе до по-ниска доходност по влоговете и до по-ниски лихви по кредитите. Очакванията са да има раздвижване в сегмента на фирменото кредитиране, както и в пазара на недвижими имоти.

Поради нестабилната бизнес среда и през 2015-та, която се изразява в променящи се и противоречиви икономически политики и регулации, и с колебливата подкрепа от самоизолиралата се банкова система, българските фирми разчитат предимно на износ. Един от секторите, които през настоящата година се очаква да продължи да генерира експортен ръст, главно към Германия, е индустрията, която произвежда готови продукти или такива, включени във веригата на производство. Ръст бележат и услугите за износ или т. нар. аутсорсинг.

Според Петър Ганев от Института за пазарни изследвания (ИПИ):

„В поне половината региони на България през 2014-та има по-сериозно раздвижване на заетостта и очаквания за инвестиции през следващата година, и това е общата база към средата и втората половина на 2014-та, след политическата нестабилност в регионите, в които има растеж и конкурентоспособни предприятия. Има доста райони, в които възстановяване не се вижда, особено на север, така че там бизнесът е малко по-негативно настроен.”

Чуждите капитали, които влизат в българската икономика обаче бележат спад. В основата му стои двойният стандарт на българските политици към чуждите инвестиции, който както личи ще продължи да действа и през 2015-та. От една страна, властта е убедена, че вносните капитали раздвижват икономиката, но от друга се тиражира популисткото схващане, че чуждите инвеститори изнасят националното ни богатство. По такъв начин, счита Василев, се подхранва един вид „държавен капитализъм”, при който редица бизнеси зависят от държавните поръчки, които наред с еврофондовете се считат за правилните инвестиции. Но подобно гледище маскира корупционни схеми и плаши чуждите и българските инвеститори.

„Тези хора (близките до правителството бизнесмени) упражняват непропорционално високо влияние върху властта. И съзнавайки своята импотентност и безперспективност, именно поради това те задържат либерализацията на пазара и извеждането на държавата от корупционна зависимост. Тези хора са изключително опасни и отнемат толкова много богатство и добавена стойност от нашето развитие. Което не ни дава възможност да се отлепим от последното място.”

Засега няма сигнал или положителна новина, на базата на която да очакваме през 2015-та кредитният рейтинг на България да бъде вдигнат, а това е според анализаторите е голям проблем. Въпреки това, стратегически инвестиции, които отдавна се подготвят от страна на компании, може и да се случат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над страната ще е топло с превалявания, по морето ще е слънчево

В неделя  от запад на изток през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще е облачно. След обяд на много места ще има крати дъждове, гръмотевични бури и градушки. Слънчево ще е в Югоизточна България и по морския бряг. Минималните..

публикувано на 20.07.24 в 16:24

Български атлети ще участват в Европейските игри за трансплантирани

Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика...

публикувано на 20.07.24 в 16:19
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59