Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шанс за малките пациенти, нуждаещи се от спешна помощ

БНР Новини
Проф. Надежда Гаврилова
Снимка: Благородна Георгиева

Преди дни обновената Клиника по детска анестезиология и реанимация на Университетската многопрофилна болница за спешна медицина „Пирогов” бе открита от директора на болницата доц. Стоян Миланов и здравния министър Петър Москов. Това стана благодарение на средства, предоставени от Министерството на здравеопазването, редица дарители, включително анонимни, и 1 милион лева, събрани от персонала на самата болница. Проф. Надежда Гаврилова, ръководител на клиниката, с над 30-годишен стаж в лечебното заведение, ни припомня какви бяха условията и за лекари, и за пациенти преди:

„Истината е, че етажът, на който се разполага детска реанимация и детски операционен блок е изграден в периода 1984-87 година. От неговото изграждане до днес е имало един-единствен ремонт, когато беше подновена подовата настилка. По тогавашните стандарти и разбирания за операционни зали и реанимации, подовете и стените бяха покрити с плочки. Знаем, че фугите на плочките са благоприятни места за развитието на бактерии, а реанимациите са особено уязвими за вътрешноболнични инфекции. Затова от гледна точка не само на модерния облик на клиниката, но и на хигиената, тя се нуждаеше от ремонт. Тъй като зависим от Министерство на здравеопазването, ние чакахме около година и половина да ни се отпуснат средства за подновяване на апаратурата, операционните маси, машините за изкуствена вентилация за децата. За щастие, тук никога животът на пациент не е бил подлаган на риск. Всичко това, обаче, е за сметка на огромното напрежение на персонала. Всъщност, това е най-ценния потенциал, който имаме – хората, които независимо от всичко, обичат работата си.”

Какво наложи и персоналът на „Пирогов” да дари 1 милион лева?

„Министерство на здравеопазването ни отпусна 630 хил.лв. – пояснява проф. Гаврилова. – С тези средства ние не можехме да обновим само апаратурата, а говорим за оборудване като машини за миене и стерилизация на инструментите, климатична инсталация, защото никъде по света не се проветрява операционна и реанимация като се отварят прозорците…Волю или неволю, работещите в „Пирогов” станахме най-големият дарител на нашата обновена клиника. Мисля, че това е най-хубавият повод за гордост.”

Според проф. Гаврилова тук ще се осъществяват и нови дейности. В обособената зала за ендоскопска хирургия ще се правят гръдни и коремни ендоскопски операции, т.нар. мини инвазивна хирургия. Ще се поемат деца с тежки неврологични диагнози, които се нуждаят от неврологична реанимация – с енцефалити, мускулни дистрофии и спинален инсулт. В София не съществува друго интензивно отделение за изброените случаи, а и в България няма изградена общопрофилна детска болница. Проф. Гаврилова сподели, че ако всички педиатрични профили са събрани на едно място, консултациите ще се извършват по-бързо и ще има пълноценно сътрудничество. Да напомним, че наскоро дете почина пред Спешното отделение на болницата в Разград поради липса на детски хирург. 90 процента от българските болници са без такъв специалист.

Какво би пожелала проф. Гаврилова да се случи в сферата на здравеопазването през 2015-а?

„Иска ми се да има реална промяна, защото от близо 30 г. за такава само се говори, но не се осъществява.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нaционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25