Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шанс за малките пациенти, нуждаещи се от спешна помощ

БНР Новини
Проф. Надежда Гаврилова
Снимка: Благородна Георгиева

Преди дни обновената Клиника по детска анестезиология и реанимация на Университетската многопрофилна болница за спешна медицина „Пирогов” бе открита от директора на болницата доц. Стоян Миланов и здравния министър Петър Москов. Това стана благодарение на средства, предоставени от Министерството на здравеопазването, редица дарители, включително анонимни, и 1 милион лева, събрани от персонала на самата болница. Проф. Надежда Гаврилова, ръководител на клиниката, с над 30-годишен стаж в лечебното заведение, ни припомня какви бяха условията и за лекари, и за пациенти преди:

„Истината е, че етажът, на който се разполага детска реанимация и детски операционен блок е изграден в периода 1984-87 година. От неговото изграждане до днес е имало един-единствен ремонт, когато беше подновена подовата настилка. По тогавашните стандарти и разбирания за операционни зали и реанимации, подовете и стените бяха покрити с плочки. Знаем, че фугите на плочките са благоприятни места за развитието на бактерии, а реанимациите са особено уязвими за вътрешноболнични инфекции. Затова от гледна точка не само на модерния облик на клиниката, но и на хигиената, тя се нуждаеше от ремонт. Тъй като зависим от Министерство на здравеопазването, ние чакахме около година и половина да ни се отпуснат средства за подновяване на апаратурата, операционните маси, машините за изкуствена вентилация за децата. За щастие, тук никога животът на пациент не е бил подлаган на риск. Всичко това, обаче, е за сметка на огромното напрежение на персонала. Всъщност, това е най-ценния потенциал, който имаме – хората, които независимо от всичко, обичат работата си.”

Какво наложи и персоналът на „Пирогов” да дари 1 милион лева?

„Министерство на здравеопазването ни отпусна 630 хил.лв. – пояснява проф. Гаврилова. – С тези средства ние не можехме да обновим само апаратурата, а говорим за оборудване като машини за миене и стерилизация на инструментите, климатична инсталация, защото никъде по света не се проветрява операционна и реанимация като се отварят прозорците…Волю или неволю, работещите в „Пирогов” станахме най-големият дарител на нашата обновена клиника. Мисля, че това е най-хубавият повод за гордост.”

Според проф. Гаврилова тук ще се осъществяват и нови дейности. В обособената зала за ендоскопска хирургия ще се правят гръдни и коремни ендоскопски операции, т.нар. мини инвазивна хирургия. Ще се поемат деца с тежки неврологични диагнози, които се нуждаят от неврологична реанимация – с енцефалити, мускулни дистрофии и спинален инсулт. В София не съществува друго интензивно отделение за изброените случаи, а и в България няма изградена общопрофилна детска болница. Проф. Гаврилова сподели, че ако всички педиатрични профили са събрани на едно място, консултациите ще се извършват по-бързо и ще има пълноценно сътрудничество. Да напомним, че наскоро дете почина пред Спешното отделение на болницата в Разград поради липса на детски хирург. 90 процента от българските болници са без такъв специалист.

Какво би пожелала проф. Гаврилова да се случи в сферата на здравеопазването през 2015-а?

„Иска ми се да има реална промяна, защото от близо 30 г. за такава само се говори, но не се осъществява.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Откриха тялото на последния - четвърти загинал след експлозиите в Елин Пелин

Под ръководството на Окръжна прокуратура – София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на вътрешното министерство, са започнали огледи на складовете край Елин Пелин, в които в..

публикувано на 28.07.24 в 13:23

България и Гърция работят за потушване пожара в граничната планина Славянка

Ситуацията с пожара на българо-гръцката граница е доста тежка, обяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов. В гасенето са включени два гръцки хеликоптера, два самолета, и два български военни хеликоптера. „Много е голям фронта на пожара, много е..

публикувано на 28.07.24 в 11:21

Преди летните отпуски е интензивен трафика с леки коли от Румъния, Сърбия и към Турция

Интензивен е трафикът на граничните пунктове с Румъния, Сърбия и Турция, съобщиха от „Гранична полиция". На границата с Румъния трафикът е интензивен при „Кардам" на изход за товарни автомобили. Интензивен е трафикът и за леки коли на вход и изход по..

публикувано на 28.07.24 в 10:28