Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Джихадът” в Париж напомни, че опасност от такъв има и в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Реакциите на съпричастност на българите с жертвите на кървавия атентат в Париж продължават. Засега емоциите преобладават, но скоро ще отстъпят място на размисъл. Размисъл и за това, че опасност от подобна трагедия има и в България.

След атентата в Париж главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че България е сред страните, в които има риск от тероризъм. В момента конкретна заплаха за страната няма, но през 2012 г. на летището в Бургас бе извършен кървав терористичен акт, при който загинаха петима израелски туристи и един българин. Макар различен от този в Париж, този първи терористичен акт в най-новата история на България също бе продиктуван от ислямски фанатизъм. Извършителите още не са заловени, но има индикации, че и те, както предполагаемите автори на атентата в Париж, са израсли и живели на запад.

В България „доморасли джихадисти” няма, но пък има потенциални джихадисти расли и обучавани в арабски държави, където изповядат нетрадиционен за нея радикален ислям. В края на ноември миналата година прокуратурата, агенцията за национална сигурност и вътрешното министерство проведоха мащабна акция в пет града срещу проповядване на радикален ислям, предимно в ромски квартали. Привържениците му имат поведение, което подражава поведението на привържениците на „Ислямска държава”. Който не вярва, да потърси в YouTube клип с тяхна демонстрация в град Пазарджик, Южна България.

Представител на джихадистката групировка „Ислямска държава” приветства стрелбата срещу журналисти в Париж като първа капка на отмъщението за оскърбления срещу исляма и изказа увереност, че атентаторите са следвали пътя на „нашия шейх Осама бин Ладен” и на лидера на „Ислямска държава” Абу Бакр Ал-Багдади. Пътят на същия този Абу Бакр Ал-Багдади, който преди време обяви, че „Ислямска държава” планира да създаде халифат в Европа и че първата страна на Балканите, където ще се развее великото му черно знаме, ще е България.

Няколко дни преди „джихада” в Париж, български съд реши да бъдат екстрадирани в Испания трима джихадисти, задържани на границата с Турция – един бразилец и двама мароканци, на път да се присъединят към бойците на „Ислямска държава” в Сирия. Казусът потвърди, че освен обект на интерес, България е и транзитна държава за джихадисти.

Какви конкретни действия и ангажименти ще предприемат властите след станалото в Париж ще се разбере скоро. Несъмнено те ще са в духа на предстоящото в близките седмици предложение на ЕС за нови мерки за борба с тероризма и решенията на външните и вътрешните министри на съюза на 19 и 28 януари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54