Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти искат 35 милиона лева годишно за превенция на вирусен хепатит

| обновено на 12.01.15 в 15:11
Снимка: БГНЕС

35 милиона лева са нужни, за да може всеки български гражданин да се изследва за вирусен хепатит. Това са изчислили от фондация "Христо Гешов". Пациентите настояват тази сума да се отпусне за ежегодно изследване, както и да се осигури възможност всеки желаещ да се ваксинира безплатно срещу хепатит Б. 

Пациенти с хроничен вирусен хепатит поискаха от Министерството на здравеопазването държавата да осигури средства за превенция на заболяването. Фондация "Христо Гешов" внесе исканията за мерки, които да намалят разпространението на хроничните хепатит Б и хепатит С. По официални данни у нас болестта се носи от 100 000 души, но, според пациентските организации истинският им брой е поне 3 пъти по-голям.

След разговорите в министерството Христо Гешов съобщи:

Министър Москов пое ангажимент да осигури на нашата организация една мобилна лаборатория, с която да обикаляме държавата и да изследваме напълно безплатно за хепатит, както и да се намерят средства по различни програми, с които да закупуваме скрийнингови тестове и да изследваме максимален брой хора. Министерството ще инвестира пари в превенция, независимо в коя организация е.

Всъщност всички необходими мерки за ограничаване разпространението на хепатит у нас са заложени в разработения национален план за борба с хепатита. Документът обаче от месеци отлежава някъде по чекмеджетата в министерството, коментира председателят на Европейската хепатитна организация д-р Станимир Хасърджиев:

В този план, подготвен от най-изтъкнатите български специалисти, са адресирани множество от тези проблеми – например, изследването за хепатит на рискови групи, как да се осъществява, кога, кой носи отговорност за това.

Според Хасърджиев планът за борба с хепатита може да стартира без никакво допълнително финансиране и одобрението му е въпрос на политическа воля.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!