Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Вячеслав Стоянов по света на две колела

БНР Новини
12
В Тунис
Снимка: личен архив

Мечтаете да обиколите света, но първо трябва да завършите обучението си или да натрупате състояние? Децата да пораснат? Всъщност, пречките, които сами измисляме, за да превърнем мечтите си в илюзии, никога не свършват… Защо не загърбите условностите, не раздадете имуществото си, за да не го носите в сакове или в главата си и – напред към приключенията? Това звучи нереалистично? Всъщност, такъв е – събран в едно изречение – животът на младия българин от Крим Вячеслав Стоянов. „Колелото е най-добрият начин за пътешестване! То дава свобода: да спреш, когато и където пожелаеш, да караш по пешеходните алеи, да комбинираш с автобус и самолет”, смята Вячеслав. Явно има право, ако съдим по километрите, които е оставил зад гърба си – 70 000! Част от пътешествията му – обиколките на Черно и Средиземно море, са посветени на неговата кауза – опазването на околната среда. „Морето е общо. Ако една от държавите, граничещи с морето, не се грижи за опазването на природата, водата споделя този проблем с останалите страни в региона. Затова държавите трябва да обединят усилията си в тази насока”, твърди Вячеслав. Според него проблемът с отпадъците се дължи на неосведомеността на хората за щетите, които сами нанасят върху природата. Ето какво разказва пътешественикът за обиколката на Черно море:

„Първоначално тръгнах с нагласата, че трябва да рециклираме отпадъците. Но разбрах, че е твърде рано да се говори за това, тъй като хората още не са се научили да мислят в тази посока. Преди отпадъците трябва да рециклираме мисленето в полза на околната среда. Вместо да чакаме някой друг да свърши всичко, ние сами трябва да правим промените. Да не критикуваме другите, а да променяме себе си. Променяйки себе си, ще направим и света по-чист.”

Белоградчишките скали

Вячеслав споделя, че на път често тръгва сам, тъй като малцина са готови да се разделят с комфортния живот в името на приключенията и опознаването на света. После обаче винаги среща съмишленици. „Това са най-хубавите моменти”, казва той – „когато споделяш пътя с други себеподобни”. Разбира се, не липсват и моменти, за които си спомня със смях. Веднъж докато се къпе в езеро в Абхазия, крадци открадват колелото с целия му багаж и той хуква чисто гол по петите им. Възползва се от объркването на крадците, успява да измъкне портфейла си и плаща откуп, за да си върне собствеността върху возилото.

Какви са правилата, към които младият авантюрист се придържа, когато е на път?

„Основното правило е, когато влезеш в чужда държава, да потиснеш егото си, да знаеш, че ти си нищо в тази държава и не трябва да предявяваш никакви претенции. Второто правило е, каквото и да се случи, да си винаги позитивен. Когато си усмихнат, винаги привличаш позитивното.”

Наскоро той се завърна от двумесечно пътешествие в Непал. Какви впечатления е събрал от мястото, където хората често отиват в търсене на духовна храна?

„Духовната част не бих казал, че я срещнах много. Очаквах повече, но Непал е много туристическа държава и туристите променят начина на мислене на местните жители. Всичко се превръща в бизнес. Но какво ми направи най-силно впечатление? Стараехме се да живеем сред местните хора, да разберем начина им на мислене, навиците, културата… Разбрахме, че за тях егото е пагубно нещо. Не искат да изтъкват егото си, за да се представят за нещо повече, отколкото са. Повечето хора живеят в бедност, но не се оплакват. За два месеца не видяхме нито една случка, свързана с негативна реакция.”

Едва завърнал се от дълъг път, младият човек отново стяга дисагите. Този път – за двугодишно приключение, което стартира през юни в Аляска. Предстоят му 60 000 км и трасе през цяла Северна и Южна Америка, като отново на фокус ще бъде опазването на околната среда.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25