Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Вячеслав Стоянов по света на две колела

БНР Новини
12
В Тунис
Снимка: личен архив

Мечтаете да обиколите света, но първо трябва да завършите обучението си или да натрупате състояние? Децата да пораснат? Всъщност, пречките, които сами измисляме, за да превърнем мечтите си в илюзии, никога не свършват… Защо не загърбите условностите, не раздадете имуществото си, за да не го носите в сакове или в главата си и – напред към приключенията? Това звучи нереалистично? Всъщност, такъв е – събран в едно изречение – животът на младия българин от Крим Вячеслав Стоянов. „Колелото е най-добрият начин за пътешестване! То дава свобода: да спреш, когато и където пожелаеш, да караш по пешеходните алеи, да комбинираш с автобус и самолет”, смята Вячеслав. Явно има право, ако съдим по километрите, които е оставил зад гърба си – 70 000! Част от пътешествията му – обиколките на Черно и Средиземно море, са посветени на неговата кауза – опазването на околната среда. „Морето е общо. Ако една от държавите, граничещи с морето, не се грижи за опазването на природата, водата споделя този проблем с останалите страни в региона. Затова държавите трябва да обединят усилията си в тази насока”, твърди Вячеслав. Според него проблемът с отпадъците се дължи на неосведомеността на хората за щетите, които сами нанасят върху природата. Ето какво разказва пътешественикът за обиколката на Черно море:

„Първоначално тръгнах с нагласата, че трябва да рециклираме отпадъците. Но разбрах, че е твърде рано да се говори за това, тъй като хората още не са се научили да мислят в тази посока. Преди отпадъците трябва да рециклираме мисленето в полза на околната среда. Вместо да чакаме някой друг да свърши всичко, ние сами трябва да правим промените. Да не критикуваме другите, а да променяме себе си. Променяйки себе си, ще направим и света по-чист.”

Белоградчишките скали

Вячеслав споделя, че на път често тръгва сам, тъй като малцина са готови да се разделят с комфортния живот в името на приключенията и опознаването на света. После обаче винаги среща съмишленици. „Това са най-хубавите моменти”, казва той – „когато споделяш пътя с други себеподобни”. Разбира се, не липсват и моменти, за които си спомня със смях. Веднъж докато се къпе в езеро в Абхазия, крадци открадват колелото с целия му багаж и той хуква чисто гол по петите им. Възползва се от объркването на крадците, успява да измъкне портфейла си и плаща откуп, за да си върне собствеността върху возилото.

Какви са правилата, към които младият авантюрист се придържа, когато е на път?

„Основното правило е, когато влезеш в чужда държава, да потиснеш егото си, да знаеш, че ти си нищо в тази държава и не трябва да предявяваш никакви претенции. Второто правило е, каквото и да се случи, да си винаги позитивен. Когато си усмихнат, винаги привличаш позитивното.”

Наскоро той се завърна от двумесечно пътешествие в Непал. Какви впечатления е събрал от мястото, където хората често отиват в търсене на духовна храна?

„Духовната част не бих казал, че я срещнах много. Очаквах повече, но Непал е много туристическа държава и туристите променят начина на мислене на местните жители. Всичко се превръща в бизнес. Но какво ми направи най-силно впечатление? Стараехме се да живеем сред местните хора, да разберем начина им на мислене, навиците, културата… Разбрахме, че за тях егото е пагубно нещо. Не искат да изтъкват егото си, за да се представят за нещо повече, отколкото са. Повечето хора живеят в бедност, но не се оплакват. За два месеца не видяхме нито една случка, свързана с негативна реакция.”

Едва завърнал се от дълъг път, младият човек отново стяга дисагите. Този път – за двугодишно приключение, което стартира през юни в Аляска. Предстоят му 60 000 км и трасе през цяла Северна и Южна Америка, като отново на фокус ще бъде опазването на околната среда.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02