Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път от 23 години насам безработицата в края на годината намалява



За първи път от 23 години насам безработицата в края на годината намалява. От Агенцията по заетостта отчетоха, че през декември тя е била 10,7 на сто или с една стотна по-ниска спрямо ноември. Прогнозата за 2015-а е, че безработицата ще бъде по-ниска от заложеното в бюджета.

От януари до декември хората без работа у нас намаляват с 50 хиляди, отчитат още от Агенцията и обръщат внимание, че резултатът е на фона на намалената субсидирана заетост. В същото време се увеличават заявките за наемане на безработни от реалната икономика, отчете директорът на агенцията Асен Ангелов:

22 хиляди повече свободни работни места са удовлетворени от реалния сектор с подкрепата на бюрата по труда. Насочените и започналите работа в реалния сектор чрез наша подкрепа са близо 161 хиляди. Можем да твърдим съвсем убедено, че младежката безработица през 2014-а година чувствително намалява.

Въпреки добрата тенденция от последните месеци, остава висок делът на трайно безработните без препитание повече от година. Често пъти това са хора на възраст над 50 години, такива без квалификация, без грамотност, както и хората с увреждания. Ангелов не прогнозира съществена промяна в нивото на безработицата през първото тримесечие на годината. До края на януари ще бъдат сключени договорите с личните асистенти, които до края на миналата година работиха по схема на оперативната програма "Човешки ресурси". До края на април обаче без работа ще останат 4 500, които сега работят по програмата "Сигурност" и охраняват малките населени  места. Причината е финансова. Тази година средствата по националния план за заетост са намалени и са в размер на 73 милиона лева. Очакват се и съкращенията от държавния сектор. Въпреки това, от Агенцията по заетостта смятат, че безработицата може да бъде намалена с повече от заложеното в бюджета:

Пряко зависим от икономиката. В интерес на истината има постоянен инвестиционен интерес от чуждестранни инвеститори, което много ясно се вижда от информацията на Агенцията по инвестиции. Друг е въпросът коя част от тях успяваме да задържим.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!