Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Хамънд стартира седмица на топ визити в България

БНР Новини
Снимка: БТА

България ще е във фокуса на топ дипломати в продължение на седмица. В сряда посещение в София направи британският външен министър Филип Хамънд – първо по рода си от 17 години насам. Часове след него пристигна държавният секретар на САЩ Джон Кери, а скоро тук ще е и шефът на НАТО Йенс Столтенберг. Сред акцентите на топ визитите са регионалната сигурност и борбата с тероризма в контекста на кризата в Украйна и терористичния атентат в Париж преди седмица.

След срещата си с британския дипломат №1 в София българският външен министър Даниел Митов потвърди ангажимента ни към задълбочаване на сътрудничеството между България и Обединеното кралство. По думите му „като съюзници и партньори в ЕС и НАТО ние споделяме общи ценности и доста общи интереси. Това е гръбнакът на взаимоотношенията ни при сегашната усложнена международна и геополитическа обстановка. Министър Митов подчерта необходимостта от засилване на координацията между двете държави за противодействие на всички форми на тероризъм, включително заплахата от „Ислямска държава” и други екстремистки организации, които набират „чуждестранни бойци”. И добави:

„Осъждаме остро терористичните нападения в Париж и изразяваме съпричастност към френския народ в този важен за всички нас и Европа момент. Изразяваме и нашата сериозна загриженост от ескалацията на насилието. Няма кауза, която да оправдава тероризма, човешките жертви и кръвопролитието. Запознах моя колега с предприетите мерки за промяна в българското законодателство относно инкриминирането на участието на чуждестранни бойци на страната на „Ислямска държава” в съответствие с резолюцията на ООН. Обсъдихме също възможностите за засилване на двустранното сътрудничество по темите на сигурността в контекста на решенията на НАТО от Уелс и случващото се в Украйна, както и по важните за Западните Балкани, Източно партньорство и Черноморско сътрудничество въпроси.”

От своя страна британският външен министър посочи, че с българския му колега са обсъдили европейските ценности в светлината на руската агресия и промените в европейска карта, коригирана от Русия с военни средства:

„Ще продължим да се съпротивляваме на агресивните действия на Русия, които са незаконни. Санкциите на ЕС ще продължат докато Русия не започне да изпълнява своите ангажименти по споразуменията от Минск”, категоричен бе той. – Ще работим заедно и по европейските перспективи на Западните Балкани. Това е в интерес за България с оглед на сигурността и икономическия просперитет в региона”, подчерта още британският топдипломат. От София той продължава обиколката си на Балканите в Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина, за да промотира плана на ЕС за еврочленството им.

Филип Хамънд засегна и идеята на Великобритания за реформа в ЕС, свързана с имиграцията – огромен проблем за страната. Темата бе важна цел на дългия тур на британския външен министър в страни от ЕС – донори на имигранти. Той обясни предприетите от Великобритания мерки за ограничаване на социалните придобивки на имигрантите от страни-членки, в т.ч. България, така:

„Има растящо чувство на разочарование сред нископлатените и нискоквалифицирани британци. Причината е, че те трудно могат да си намерят работа, заради по-способните и готови да работят срещу по-ниско заплащане европейски работници.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10