Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценни археологически експонати от България скоро в Лувъра

Изложба в Лувъра ще покаже уникални артефакти от археологическите колекции на България. В четири зали на парижкия музей ще бъдат изложени 325 експоната с 1628 предмета, открити при археологическите разкопки в казанлъшката Долина на тракийските царе, както и от Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Свещарското, Летнишкото и Дуванлийското съкровище. 

Идеята на организаторите е да бъде представен битът на одриси и гети и отношенията им с гръцката и персийската цивилизация. Акцент в изложбата ще бъде златното съкровище, открито от Георги Китов в гробницата на СЕВТ III в могилата Голяма Косматка. 
За Париж ще заминат ювелирно изработеният златен венец от дъбови клонки, златният киликс, пиксидата във форма на мида, позлатеният шлем и апликации, бронзови монети на Севт III и фрагменти от стенописи. 

Застрахователната оценка на българските съкровища, които ще бъдат показани в Париж, е 165 милиона евро. Очаква се изложбата, която ще бъде открита на 15-и април и ще продължи три месеца, да бъде видяна от 4 милиона души от цял свят. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!