Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери: „Америка е ангажирана за постигане на силна и суверенна България”

БНР Новини
Снимка: БТА

Ден след знаковата визита на британския външен министър Филип Хамънд в София, последва и втора такава – на държавния секретар на САЩ Джон Кери в четвъртък. Това е първото му официално посещение у нас, откакто е на този пост. Американският топдипломат разговаря с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов. „България и САЩ препотвърдиха стратегическото си партньорство”, заяви след срещата си с Кери премиерът Борисов. По думите му двете страни са обсъдили регионалните и глобалните предизвикателства с политически характер и сътрудничеството си в областта на отбраната и сигурността.

„Добър ден!” – поздрави Кери на български език. – За мен е огромно удоволствие да съм в София в този важен за партньорството ни момент. Време, изпълнено с много предизвикателства за България и съседите й в региона. Дойдох тук, за да направя така, че всеки българин да узнае, че Америка е абсолютно ангажирана за сигурността, просперитета, здравето и силата на демократичните институции в България. След срещите си с президента и премиера на България, лично съм убеден, че за България 2015 г. може да е повратен момент към стабилност и икономически просперитет. Но преди всичко, подчерта Кери, чл. 5-ти от Устава на НАТО /колективна отбрана на страна-членка при въоръжено нападение над нея/ е стабилен за сигурността на България. Ние над 10 години сме рамо до рамо с вас като партньори в Алианса на Балканите, в Афганистан и Ирак и заставаме до вас и днес. Проектът за изграждане на мирна Европа не е завършен. Америка е ангажирана за постигане на една силна и суверенна България.”

Сред топакцентите на българо-американския диалог бе диверсификацията на енергийните източници. „Много е важно суверенитетът на България да бъде уважаван, категоричен би Джон Кери. България заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени, с оглед, че газопроводът „Южен поток” няма да се случи. Вярвам, че Русия ще се отдалечи от идеите за отмъщение и ще може да вземе различни от сегашните си решения. САЩ ще подкрепи енергийната независимост на България в трудната ситуация, в която бе поставена, след отказа на Русия от „Южен поток”. И поясни:

„Това не е нещо, насочено срещу която и да е държава – поясни Кери. – Става дума за реалност, с която трябва да се съобразим. Никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга за енергийните си доставки. САЩ са готови да помогнат на България, която взе трудни решения, да се защити. Дълбоко сме ангажирани да се привлекат инвестиции и да окажем помощ за разработване на План за енергийно развитие на България. Ще ви изпратим енергиен експерт. Ключът за привличането на инвестиции е да има прозрачно управление, реформа на съдебната система, борба с корупцията, разширяване капацитета за решаване на различни проблеми, върховенство на закона” – предупреди обаче Джон Кери.

Относно темата за шистовия газ Бойко Борисов уточни, че в позицията на България няма промяна – „тя е ясна и се знае от партньорите ни”:

„Ние многократно сме заявявали, че има мораториум върху проучването за шистов газ. Той ще е до момента, в който се открие технология, която гарантира 100% чистотата на екологията. Защото находищата на газ, за които става дума, са най-плодородната част от България. Що се отнася до изграждане на VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй” от US-фирмата „Уестингхаус” – допълни българският премиер, има работна група. Много ясно съм поискал помощ тази фирма да е инвеститор в проекта, включвайки и тяхната „Ексим банк”, да намерим такава финансова-икономическа схема, така че да не ни задължава да надхвърляме размера на бюджетния дефицит или да даваме гаранция за сметка на дълга.”

България и САЩ се договориха да създадат 4 работни групи в ключовите области сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона, образование и връзки между народите. Въпросът за безвизов режим за български граждани при пътуване в САЩ получи пак познатия ни отговор.

Съгласно американското законодателство визите могат да се отменят при най-много 3% откази за визи годишно. За 2014 г. за България той бе 15.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10