Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славена Даскалова в стоп кадър

Снимка: личен архив

Изминалата 2014 година бе успешна за Славена Даскалова. Певица и актриса, тя имаше ангажименти и на двете сцени. Участва в сатиричния телевизионен сериал „Шменти Капели: Легендата“. Нейната песен „Искам да вярвам” получи специалната награда за дебют на конкурса за нова българска поп и рок песен „София пее“. Идеята за композицията тръгва от екранния й образ във филма. Ето какво разказва Славена за това в интервю за Радио България:

Филмът „Шменти капели: Легендата“ действително беше катализатор на песента „Искам да вярвам“, която представихме в края на миналата година. Той е инспириран от моя образ – другарката Светла. Взех вярата й в това, което иска да направи, борбеността й, готовността й да се откаже от всичко материално, за да постигне целите си. Мисля, че ако човек няма вяра и не се вгледа в себе си, не би могъл да се радва на материалните неща, които постига с много труд. За песента работих с Петър Петров – познат като Джаз Орфеус. Освен автор на аранжимента, той е китарист и басист. Страхотният тромпет на Денис Гоев допринесе за джазовото звучене на композицията. Петър Йорданов - Бъни е перкусионистът, който дава ритъма на проекта ни. Римите в него реди рапърът Ем Си Цигулката . Той е актьор и също участва в „Шменти капели: Легендата“. Екипът, който засне клипа е от филма, използвани са и кадри от сериала. Да си актриса и певица никак не е трудно, особено в този проект. Двете изкуства се допълват, едното ти дава сили, за да продължиш с другото. Когато свършат думите – идва музиката.

Славена Даскалова учи три години музика в Академия „Siano” в Генуа, след това завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в София. Връща се, защото й липсва българската душевност. И продължава да се бори да живее и да работи в родината си. Отворена съм за всякакъв тип проекти, готова съм да експериментирам. Колкото повече – толкова повече, но не на всяка цена – с усмивка казва Славена. Последният проект, който представя със свои колеги, я прави щастлива като изпълнител, защото в него пее и поп, и рок и джаз.

Нашият проект „Pop & Rock Meets Jazz“ е отворен – ядрото сме аз и Петър Петров, каним и гост-музиканти. Всеки носи със своята индивидуалност и стил и прави концерта по-интересен.  Изпълняваме известни поп и рок композиции, които сме обърнали „с хастара навън“. Аранжиментите са наши и много различни от оригинала: рок песни сме превърнали в боса нова, джазирали сме диско парчета. Шегуваме се с публиката и предлагаме награда на този, който познае коя е композицията преди припева. Тази симбиоза от стилове и от нашето виждане за песните свирим предимно в клубове. Освен в София, обикаляме и страната. През януари бяхме в Ямбол – прекрасна публика. Впечатлението ми е, че хората в провинцията са зажаднели да се срещат с български изпълнители. Идеята ни е да представяме повече изцяло авторска музика. За 2015 пожелавам да бъде една мирна година, да сме здрави и да имаме възможността да се радваме на нещата около нас.

Специално за Радио България Славена донесе записи от проекта „Pop & Rock Meets Jazz“. Ето как звучи в него песента на „U 2“ - I Still Haven't Found What I'm Looking For.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25