Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За калифорнийските червеи, витамините в ябълката и вкуса на домата

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова

„Всичко започна на принципа проба-грешка”, разказват своята земеделска авантюра сестрите Светлана и Дарина Иванови от Габрово, едната физик по образование, а другата – PR. Наследили планински земи, те решават да ги обработват по естествен начин. Спират се на модния преди десетина години у нас тор, произведен от т.нар. калифорнийски червеи.

„Те всъщност произхождат от делтата на Нил”, пояснява Светлана. „Размножават се изключително бързо и хранейки се с оборски тор го дообогатяват с ценни за растенията вещества. Полученият биохумус задържа по-дълго влагата в почвата и няма опасност от предозиране, каквато съществува дори при оборския тор. И още нещо важно – не съдържа семена от плевели, характерни за оборския тор. Първите резултати са наистина впечатляващи – отгледаните с този тор домати надхвърлят човешки бой.”

Снимка

„Самото растение се разви доста по-високо, но и по-здраво, с по-плътно стъбло и доста по-развита коренова система”, уточнява младата жена. „Най- удивителното беше, че можехме да берем домати дори през ноември. А нашите земи са в планината, където температурите падат ниско. А когато опитахме първите си домати удоволствието беше същото като в детството ни с онези толкова вкусни домати на баба.”

Домати през ноември

Младите земеделци откриват, че биохумусът, произведен от калифорнийски червеи съдържа ензими, които укрепват съпротивителните сили на растенията. Убеждават се в това преди две-три години, когато у нас се появи отвън опасен вредител, т.нар. миниращ молец по доматите. Носи латинското название Tuta absoluta (Meyrick, 1917), защото унищожава цялото растение.

„Комшията започна да се оплаква, че изхвърля с кофи домати”, разказва Светлана. „Започнахме да наблюдаваме и нашите растения. Имахме само няколко увредени корена. Съседът ни питаше как го постигаме, с какви препарати пръскаме доматите. Отговорихме му – с никакви.Той явно не ни повярва. По-късно си призна, че идвал да оглежда доматите когато ни няма и лично се уверил. Дадохме му разтвор от нашия биотор да напръска засегнатите си домати и остана много доволен от резултата.”

Известната английска поговорка „По една ябълка на ден държи доктора надалеч” се оказва, че не се отнася за всяка ябълка, а предимно за тези, отгледани по естествен начин, твърдят сестри Иванови. Полученият от калифорнийски червеи биотор дава на растенията многократно повече микроелементи, които пък влизат в състава на витамините. При доматите например ценните минерали са два пъти повече. С естествения тор се постига 59 процента магнезий срещу едва 4,5 процента при изкуствения. Най-фрапираща е разликата при желязото. Имаме 1938 милиграма от него на 100 гр. сухо вещество при естествено торените домати и едва 1 милиграм при изкуствено торене.

Младите фермери от Габрово са убедени, че трябва да се поощрява родното земеделие, което дава плодове и зеленчуци с отлични качества.

„Когато има българско производство, първо то пътува доста по-малко и затова може да се откъсне в по-зряла фаза. А това има значение и за вкуса и за здравословните качества. Второ позволява да не бъдат внасяни вредители отвън. Защото въпросният доматен миниращ молец не е характерен за нашите ширини, а бе внесен от южните страни. Неприятното при него е, че той не може да бъде унищожен по химичен път. В Испания той е истинско бедствие. Вносната земеделска продукция съвсем не е по-добра от нашата. Българските плодове и зеленчуци излизат малко по-високи като себестойност първо заради по-ниските субсидии и второ заради това, че се използва доста ръчен труд. Обаче са по-качествени, а пък и разликата в цената не е драстична. Земеделието може да дава препитание на много хора. А чрез него всички българи ще имат добра храна, истинска и качествена.”

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40