Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАЗД: Има пропуски при закрилата на децата, когато те са въвлечени в родителски конфликти

Има пропуски в системата за закрила на децата в случаите, в които те са въвлечени в родителски конфликти и спорове за родителски права, отчитат от Държавната агенция за закрила на детето. През миналата година са направени 19 проверки по жалби на родители за нарушени права на деца. Установено е неадекватна оценка от страна на социалните работници на родителския капацитет и потребностите на детето.

За една година преписките, свързани с деца, въвлечени в родителски конфликти, са 251. От тях само 24 са приключили успешно.

Увеличава се броят на сигналите срещу социалните работници, посочва Камелия Николова от ДАЗД:

Не е събирана информация от всички достатъчни източници. В някои от случаите няма адекватна оценка на родителите, оценка на потребностите на детето. Установи се, че социални доклади се вкарват в съд без да бъдат запознати предварително родителите с тези доклади и по този начин в една или друга степен се ограничава тяхното право на защита.

Неправителствени организации също алармираха, че социални работници не спазват законодателството и в момента, в който се намесват, проблемът се усложнява. Ирина Панайотова обясни:

Служителите от "Социално подпомагане" разбират къде какви проблеми има, използват ги и ги обръщат срещу самите хора.

Камелия Николова информира, че се подготвят законодателни промени. В случаите на нарушение от страна на социалните работници има предписания за наказания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!