Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 100 хиляди туристи се очакват в Перник за фестивала "Сурва"

На 30-и януари и 1-ви февруари в Перник ще се проведе едно от най-значимите събития в културния календар на Югозападна България – Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва". Програмата на събитието беше представена днес в Министерството на културата. 

Фестивалът е сред най-авторитетните в България и на Балканите изяви на традиционните народни игри и обичаи с маски. Тази година в програмата на фестивала са залегнали няколко нови моменти, сред които са нов маршрут, младежко фестивално дефиле, фестивално селфи, конкурс за дегустация на вина, произведени от пернишки винари любители.

Разбира се, че Министерството на културата винаги е имало своята политика да застава зад всички български традиции, особено мартениците, сурвакането, кукерите. Все ритуали, които прекалено ясно показват идентичността на българина, неговото отношение към цвят, към колорит, към духовност, заяви министърът на културата Вежди Рашидов

Тази година заявки за участие в него са подали 85 сурвакарски групи и дружини с 5371 участници. Освен групите от Перник и страната, във фестивала ще вземат участие и групи от 10 държави - Словакия, Сърбия, Италия, Словения, Македония, Холандия, Румъния, Гърция, Индонезия и Палестина, обясни кметът на Перник Иван Иванов.

За фестивала "Сурва" тази година в Перник се очакват около 100 хиляди туристи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!