Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още ли България е твърдо против шистовия газ?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Един от големите национални, а и геополитически проблеми на България, е нейната почти пълна енергийна зависимост от Русия. Този проблем се поставя днес в условията на силна конфронтация между Москва и Запада и силно влошените отношения на София с Кремъл. Неслучайно миналата седмица, по време на посещението си в България американският държавен секретар Джон Кери постави в центъра на разговорите си с българските лидери точно този проблем и обеща твърда подкрепа от страна на Вашингтон за усилията на страната да разнообрази енергийните си доставки. Очевидно е, че за САЩ не е приемливо един нейн съюзник в НАТО на стратегическия Балкански полуостров да зависи толкова силно от волята, интересите и настроенията на Русия. Сигурно поради тази причина, дипломат №1 на Съединените щати оказа в публичното си изказване за резултатите от разговорите си с българските власти такова нетипично и далеч от чистата политическа дипломация внимание на такива конкретни икономически въпроси като проваления газопровод „Южен поток”, енергийната експертиза на България и сътрудничеството на страната с американската „Уестингхауз” в ядрената енергетика. Без да го споменава публично и директно, съвсем ясно е, че Джон Кери и Америка виждат шистовия газ като едно от решенията на енергийните проблеми на България. Това всъщност е отдавна позната позиция на Щатите и те дори направиха преди няколко години неуспешен опит да помогнат на България да разработи свои находища на шистов газ с някои от най-големите американски компании в този бизнес. Тогава София и болшинството българи казаха „не” на американските апетити и въведоха пълна забрана за проучванията за шистов газ, опасявайки се, че те могат да нанесат непоправими вреди на околната среда и земеделието и то в някои от най-плодородните райони на страната.

Без да му бъде зададен конкретен въпрос, самият премиер на България Бойко Борисов заяви на съвместна пресконференция в София с американския държавен секретар, че позицията на страната по въпроса за шистовия газ е непроменена и ще остане такава, докато технологиите не предложат напълно безопасни за хората и природата технически решения. Това непредизвикано на пръв поглед с нищо изказване ясно показва, че при разговорите с американския външен министър е станало отново дума за този проблем и че американците са дали дипломатично да се разбере, че именно по този начин София може да си осигури независимост от Русия в сферата не енергетиката.

Ново доказателство, че досегашната категорично негативна позиция на България против проучванията за шистов газ е подложена на опити за ревизия са и изявленията на бившия български президент и лидер на коалиционния партньор на управляващата партия ГЕРБ Георги Първанов от АБВ. Преди няколко дни той отново директно постави въпроса за шистовия газ, настоявайки за национален референдум.

По принцип в България управляващите не обичат много референдумите и дори направиха така, че последният за ядрената енергетика да се превърне във фарс и въобще да не отговори по ясен начин на зададения по доста двусмислен начин въпрос. Това се случи по време на първото правителство на Бойко Борисов. Дали сега, когато е начело за втори път на българския кабинет, той ще прецени, че шистовият газ заслужава референдум, остава да се види. Така или иначе, самият Борисов отвори кутията на Пандора и сега ще трябва да намери начин да успокои притесненията на българите, на западните партньори и на местните влиятелни еколози. А иначе е безспорен факт, че страната силно се нуждае от по-голяма енергийна независимост и диверсификация на енергоизточниците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45