Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почивка в Рила през всички сезони

БНР Новини
Връх Мальовица
Снимка: imagesfrombulgaria.com

За мнозина Рила е синоним на чистота, бълбукащи води, шепот на вятър, кристален въздух, пропит с аромата на борова гора и безбрежни гледки към заснежени върхове… С една дума – райски оазис на крачка от цивилизацията. Планината таи истински съкровища за ценителите на природата. Стотици маршрути ни подканват да опознаем една от най-добре съхранените екосистеми на Стария континент. А хубавото е, че районът е гостоприемен през всички сезони.

Снимка

За това са се постарали местните администрации, които неотдавна разработиха съвместен проект за развитие на туризма с финансовата подкрепа на европейските фондове. Три общини на територията на Рила планина – Самоков, Долна баня и Сапарева баня разчитат на запазената природа, богатството на минерални извори и културно-историческото наследство, за да привлекат повече гости през четирите годишни времена. Фактът, че в района са обособени няколко природни резервата с уникална, в някои случаи застрашена от изчезване фауна и флора, е достатъчен, за да нагърбиш раницата и да потеглиш нагоре по стръмните пътеки. В сравнение с други наши масиви, Рила е висока, по-труднодостъпна, сурова планина.

Снимка

Оттук извират едни от най- бистроструйните и дълги реки на България като Искър, Марица, Места. Затова еколозите казват, че водата е едно от най-големите богатства на Рила. Не става дума само за потоците, водопадите и езерата, но и за минералните води, които бликат в подножието на планината. Белчин бани, Сапарева баня и още няколко населени места развиват успешно спа и балнео туризъм в модерните си хотелски бази. Повечето предлагат богат набор от програми за тонизиране, подмладяване, отслабване и прочие здравословни за тялото и духа процедури. Освен това хотелите работят целогодишно, така че човек може по всяко време да си подари релаксираща ваканция сред природата. А какво да кажем за културно-историческото наследство на планината?

Ресиловски девически манастир „Покров на Пресвета Богородица” Снимка: БГНЕС

Цяла броеница от манастири, разположени в най-красивите й кътчета, се радват на туристически интерес. Сред тях са усамотеният Ресиловски девически манастир „Покров на Пресвета Богородица” от 1932 г. и Алинският манастир, възникнал през XVI-XVII в., който е бил своебразен книжовен център по време на Възраждането. Наблизо са разпръснати руините от средновековната крепост Алинско кале, които датират от XI-XIV в. Но най-новият хит е село Белчин с възстановената му старинна крепост Цари Мали град, където туристите разглеждат реставрирана раннохристиянска базилика, средновековна църква и пр.

Снимка

Атракция през летните месеци са минералните басейни в района, както и възможностите за скално катерене и конна езда. Селският туризъм в Рила е с традиции. Говедарци, Мала църква, Бели Искър и Маджаре – това са най-популярните места, където можеш да отседнеш в къща за гости и да се радваш на природосъобразния начин на живот. „Всички тези забележителности са обвързани с маршрути” – казва Любослава Ярловска, ръководител на проекта и добавя:

„Територията, на която се намират общините ни, е с диаметър около 55 км, което позволява еднодневни, дву- и тридневни турове. Районът предоставя доста голяма леглова база. Не само в известните ни ски центрове Боровец и Паничище, но и навсякъде из планината ще откриете уютни хотели и къщи за гости. Туристически информационни центрове в общините предоставят подробна информация за забележителностите и местата за настаняване в района. Има интерес и от чуждите гости, които редовно отсядат тук. Вече хората се обръщат към планинския и селския туризъм, а в това отношение Рила предлага много атрактивни места.”

Снимки: imagesfrombulgaria.com, БУЛФОТО, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15