Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традицията в лютиерството е още жива

Снимка: личен архив

Наскоро известният български лютиер Апостол Калоферов стана на 70 години. Празникът бе отбелязан с концерт, а на него присъстваха световноизвестни музиканти, които свириха на инструменти, изработени в ателието, което се намира в покрайнините на София.

Калоферов, който е потомствен лютиер, е изработил над 250 инструмента. Негови цигулки притежават големите български цигулари Георги Бадев и Ангел Станков. Синът на лютиера – Иван, завършва Института „Антонио Страдивари“ в гр. Кремона, Италия. Аз винаги съм го казвал: бил съм щастлив син да наследя тази професия, а два пъти съм по-щастлив, че синът ми наследи и продължи семейната традиция, сподели с чувство на гордост нашият събеседник.

Интервюто с Апостол Калоферов чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици спечелиха 9 медала от олимпиади по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха пет медала - един сребърен и четири бронзови, на Международната олимпиада по физика в град Исфахан, Иран. В състезанието се включиха 198 участници от отбори от 46 държави. Сребърният медал беше завоюван от Баян Гечев от 12..

публикувано на 29.07.24 в 17:36

Консулската ни служба в Минск преустановява работа до 16 август

Консулската служба на България в Минск, Беларус, временно преустановява работата си с граждани поради технически причини. Това става ясно от съобщение, публикувано в сайта на Посолството на България в Беларус.  От 1 август до 16 август..

публикувано на 29.07.24 в 16:53

Земеделци даряват от продукцията си за свои колеги, пострадали при пожарите

Фермери даряват 19 камиона от продукцията си за пострадали от пожари земеделски производители в Южна България. Министерството на земеделието и Югозападното държавно предприятие подпомагат Националното сдружение "Обединени земеделски производители"..

публикувано на 29.07.24 в 15:41