Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг: „България е ключов съюзник на Източния фланг на НАТО”

БНР Новини
Снимка: БТА

При първото си посещение в България генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде висока оценка на страната като сътрудник на Алианса. Сред акцентите на разговорите му в София бяха регионалната и енергийната сигурност, изпълнението на Плана за действие за готовността на НАТО, утвърден на срещата на върха на Алианса в Уелс през септември миналата година, подкрепата на НАТО за Украйна и ролята му в Западните Балкани, Афганистан и др.

Столтенберг благодари на България за приноса й към дейността на НАТО в мисиите в Афганистан, Косово, Черно море, за стабилизиране на региона и подкрепата за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

„Всичко това е много важно и показва, че България е много ценен член на Алианса”, заяви след срещата си с държавния глава Йенс Столтенберг:

„Днес сме изправени пред много и различни предизвикателства. На Юг, в Ирак и Сирия има терор, в Северна Африка – насилие. На Изток Русия става все по-агресивна и потъпква международните закони като анексира Крим и дестабилизира Украйна. Страната ви е близо и до двата района и е засегната и от тези две предизвикателства. Това прави България ключов съюзник на НАТО на Източния фланг. Именно затова съм тук и оценявам високо възможността да получава актуална информация от първа ръка от България за това как можете да се справите с тези предизвикателства и как заедно можем да поддържаме НАТО като най-силния и успешен военен съюз в историята с оглед заплахите за сигурността днес.”

Генералният секретар на НАТО обяви, че са предприети мерки за повишаване на сигурността в Югоизточна Европа (ЮИЕ) с повече присъствие в региона и патрулиране на повече кораби в Черно море с изцяло отбранителен характер. Предстои да бъдат установени и шест многонационални елемента за Командване и управление на НАТО в Източна Европа, които да планират провеждането на съвместни учения и да подобрят координацията между националните командни центрове и командните структури на Алианса. И поясни:

„Всички виждаме нуждата от усилено присъствие на НАТО в България и в другите страни от ЮИЕ. Това предполага повече въоръжени сили на място на ротационен принцип за участие в учения и маневри, повече военни кораби. Това увеличава военното присъствие на НАТО на Източния фланг, но е част от колективната ни отбрана. Ще продължим това развитие, за да имаме военни контингенти с висока готовност, дислоциращи се за кратко време. Ще установим и командно-контролни звена в трите прибалтийски републики, Полша, Румъния и България с персонал от Българската армия и многонационалния контингент на НАТО. Това ще е свързващо звено между българските национални въоръжени сили и силите на НАТО. Готови сме да предприемем необходимите мерки, за да можем да защитим всичките си съюзници срещу всякакви заплахи.”

Първата визита на новия генерален секретар на НАТО в България е ясен знак за ангажираността на Алианса за гарантиране на сигурността на страните-членки, посочи от своя страна българският държавен глава. И благодари за високата оценка на страната ни като надежден съюзник.

„България разчита на подкрепа от партньори в НАТО за превъоръжаване и технологична модернизация на въоръжените си сили – заяви президентът Плевнелиев. – Страната ни очевидно трябва да намали зависимостта си от един оръжеен доставчик. Постигането на оперативна съвместимост на българската армия с армиите на съюзниците от Алианса е задължително условие за ефективно изпълнение на съвместни мисии. Това е приоритет за българския парламент, правителство и за президентската институция”. Президентът добави още, че със Столтенберг имат обща позиция, че нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна са заплаха за мира и стабилността, и заяви подкрепата на България срещу тероризма и „Ислямска държава”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10