Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ няма да се откаже от искането си за оставка на Петър Москов, БЛС подкрепи министъра

| обновено на 23.01.15 в 16:07
Снимка: БТА

КНСБ няма да оттегли искането си за оставка на министъра на здравеопазването Петър Москов. Това заяви пред "Хоризонт" заместник-председателят на синдиката д-р Иван Кокалов.

В четвъртък синдикалистите обявиха, че Министерството на здравеопазването (МЗ) смята да узакони плащанията в болниците, което според тях щяло да бъде предпоставка за рекет над пациентите. От ведомството обаче обявиха, че КНСБ разпространяват невярна информация и подобно предложение не е правено.

Смятаме, че текстът е заличен в последния момент, защото се уплашиха от реакцията ни, заяви Кокалов:

Не знам кой какво разпространява, кое е официално и не е официално. Аз съм го получил като член на Надзора. На 27-и ще има Надзорен съвет и ние трябва да се произнесем по този документ. Когато се иска официално мнение на институция, този документ е официален. Ако ние не бяхме написали, че има такъв документ и в документа, който аз имам, изпратен по имейл, се съдържа такъв текст... Това, че има ответна реакция и някой се е поуплашил и е решил все пак да го оттегли, е след нашата реакция.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че министър Петър Москов ще коментира казуса след заседанието на новия Съвет за развитие. 

Българският лекарски съюз подкрепя категорично министъра на здравеопазването Петър Москов. Това заяви в Русе председателят на съсловната организация Цветан Райчинов:
 
За първи път имаме министър, който застава твърдо зад своите колеги - лекарите в страната. Има намерение, желания, явно и качествата, да реализира истинска реформа  в здравеопазването.

Райчинов допълни, че почти всичко, което до момента е представено като идеи за реформи, е изпълнимо. Той допълни, че най-наложителна е реформата в "Спешна помощ" и акцентира върху програмите за обучение на кадри в медицинските университети. Не бива да се отклонява вниманието и от болничната помощ, където наистина има сериозни отклонения от това, което се нарича медицина, допълни Райчинов. Русенската колегия на БЛС отбеляза 25-годишнината от възстановяването  си и също изрази подкрепата си за министъра, предаде кореспондентът на БНР Ася Пенчева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!