Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за радикален ислям не можа да тръгне на втора инстанция в Пловдив

| обновено на 27.01.15 в 14:55
Ахмед Муса Ахмед
Снимка: БГНЕС
Пловдивският апелативен съд ще се произнесе за датата на ново заседание по делото за разпространяване на радикален ислям до седмица. Това стана ясно по време на днешното заседание на съда, образувано по жалба на осъдения за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса Ахмед от Пазарджик и още 12 души. Адвокатите на обвиняемите поискаха от съда да допусне нови доказателства и разпит на нови свидетели.

Ахмед беше получи през март миналата година присъда от една година затвор и глоба от 5000 лева. В жалбата са включени имената и на останалите 12 подсъдими, които са с по-леки наказания.

Преди началото на заседанието пред Съдебната палата в Пловдив започна демонстрация. Протестът е в подкрепа на съда и против разпространение на радикален ислям в България. Делото протича при засилени мерки за сигурност.

Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. За другия подсъдим по делото – Саид Мутлу – магистратите определиха присъда от 1 година условно и 3000 лева глоба. Абдулах Салих е с 10 месеца условна присъда и глоба в същия размер. Останалите 10 подсъдими са само с парични санкции. В жалбите на всички има оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост и искат наказанията им да отпаднат.

В края на ноември миналата година след специализираната операция на ДАНС и последвалите арести срещу Ахмед Муса Ахмед беше повдигнато ново аналогично обвинение.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!