Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас: Правителство на националното спасение е новият кабинет в Атина

Гръцкият премиер обеща пълна промяна в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща пълна промяна в страната. Той ще се стреми към ново споразумение с Брюксел за гръцкия дълг и за програми за растеж на икономиката. 

Правителство на националното спасение е новият кабинет в Атина, подчерта премиерът при откриване на първото заседание на министерския съвет.

Готови сме да предложим на Европейския съюз реалистичен план за решаване на въпроса с държавния дълг, както и схема за инвестиции, които гарантират възстановяване на икономиката, заяви Ципрас.

Премиерът коментира създалото се впечатление както в Гърция, така и в чужбина, че Атина се готви да взема едностранни мерки към кредиторите.

Ще преговаряме с партньорите ни от Европейския съюз в търсене на взаимноизгодно решение за държавния дълг. Страната трябва да излезе от този порочен кръг, подчерта Ципрас.

Финансовата ситуация в Гърция беше и основна тема на първото министерско заседание. На борбата с безработицата и справяне с хуманитарната криза постави особен акцент премиерът, като заяви, че СИРИЗА има програма, която ще се приложи в най-скоро време.

Предвижда се също първите законопроекти, които ще внесе правителството за гласуване в парламента, да са за подпомагане на социално слабите семейства и пенсионерите с ниски доходи.

Позициите на премиера подкрепи и коалиционният партньор "Независими гърци".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!