Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева определи като най-критични в доклада констатациите за ВСС

| обновено на 28.01.15 в 18:39
Снимка: БГНЕС
Правителството анализира доклада на Европейската комисия, ще набележи мерки и действия и ще ги представи на коалиционните партньори за одобрение. В коментар по констатациите в документа вицепремиерът Меглена Кунева обясни, че без решителни и координирани действия на институциите в областите правораздаване, корупция и организирана престъпност страната ни няма да отбележи напредък и в следващия доклад.

В коментар за доклада вицепремиерът Меглена Кунева обясни, че той е обективен - отчита направеното от правителството - приетата от парламента Стратегия за съдебната реформа,но посочва коректно проблемите в правораздавателната система, корупцията, организираната престъпност.

Този доклад дава шанс на България, но догодина няма да е така, ако ние не сме предприели много резки, много отчетливи действия по тези области.

Кунева определя като най-критикувана работата на Висшия съдебен съвет. Тя обясни, че проблемът не е в смяната на състава на ВСС, а с качеството на магистратите:

Сигналът към магистратите е много ясен, законът се прилага с вяра, със строгост и със смелост, иначе това нее магистратура и това не са магистрати.

В отговор на въпроса дали трябва да се смени сегашният състав на ВСС, Кунева и заместник-министърът на правосъдието Петко Петков отговориха:

Смятаме, че разделянето на Висшия съдебен съвет на две и събирането му при някои въпроси само в пленарен състав, ще бъде по-адекватно. Въпросът е да открием работещия модел за България, каза вицепремиерът.

Не смятам, че е добра идея непрекъснато техните правомощия да биват прекратявани със закон. Трябва да бъдат създадени гаранциите, така че в този съдебен съвет да влизат качествени хора и че на тях ще може адекватно да им се търси отговорност за действията, а дали в крайна сметка, техните правомощия е бъдат прекратени със закон. това е решение, което ще вземе Народното събрание, обясни Петков.

По отношение на корупцията по високите етажи на властта, вицепремиерът е категорична, че няма да се създава нов орган, а трябва сега действащите БОРКОР, Комисия за прекратяване на конфликт на интереси и тази за отнемане на незаконно придобито имущество, както и НАП, да работят:

Тези, които не вършат работа, да вършат и правене на такава институция, която да бъде достатъчно заплаха за тези, които искат да намерят празнотите в закона. И нямаме никакво оправдание да не се отнема имуществото тогава, когато се вижда, че декларацията и начинът на живот абсолютно не съвпадат.

В МВР са наясно с препоръките в доклада на Еврокомисията, но този път няма да бързат на ГДБОП  от ДАНС. Опитът от сливането е архивирани дела, по които вече не се работи. сега никой не знае размера на контрабандата, ДДС-измамите, призна заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев:

Ние не бързаме в рамките на две седмици, както преди две години беше преместен ГДБОП, едва ли не да се случат нещата. Констатациите са правилни. Българските антикорупционни институции са атрофирали. Това, което ще имаме на масата, е реален план. Този план, разбира се, може да остане на хартия. Важно е да има политически консенсус а този план, защото той ще е дългосрочен.

В плановете на управляващите влизат и спешни промени  Наказателния кодекс, свързани със злоупотребите с евросредства, а дали ще има нов закон, заместник-министър Петков коментира:

Действащият е на повече от 50 години. Нека имаме предвид, че Наказателния кодекс на Германия е в сила повече от 120. Един нов Наказателен кодекс трябва д се появи тогава, когато нуждата от него може да се обоснове достатъчно надеждно. 

Пресконференцията на Меглена Кунева можете да чуете от звуковия файл.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!