Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринар обвини БАБХ в безхаберие и корупция заради закъсняването на ваксинациите срещу "син език"

Закъснява ваксинирането на животни срещу болестта "син език", алармират ветеринари. Д-р Трайчо Алчев председател на регионалната колегия на Българския ветеринарен съюз в Стара Загора, обвини Агенцията по храните в корупция и безхаберие

Практикуващите ветеринарни лекари са разтревожени, защото виждат, че няма да могат да проведат имунопрофилактичната програма в сектора срещу болестта "син език" и ако миналата година от нея са загинали няколко десетки хиляди крави и овце, тази година опасността е още по-голяма. Според доктор Алчев държавата се бави със заявката за закупуването на ваксината от единствената в Европа фирма, която я произвежда, в Испания, защото не иска да използва дистрибутора ѝ за България. Досега са провалени два търга за избор на фирма, която да внесе ваксината заради корупция и опити да се облагодетелстват точно определени фирми, допълни той. 

За производството на ваксината, след заявка от българска страна, са необходими 120 дни. Инжекцията трябва да се постави два пъти за изграждането на добър имунитет при животните. В тази ситуация не февруари, а дори и април е непостижим срок за ваксинацията на кравите и овцете, твърдят ветеринарите. Затова те подкрепят искането на животновъдите за оставката на директора на Агенцията по храните.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!