Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За София погребаният от Москва газопровод „Южен поток” е все още жив

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

София явно изключително много държи на руско-европейския проект за строителство през българска територия на газопровода „Южен поток”, макар че никой не успя, докато проектът още беше в дневния ред, да докаже, че той е икономически изгоден за страната. Въпреки обявения неколкократно и от най-високо място в Русия провал на проекта, българските власти продължават да го смятат като свой приоритет и да разчитат на него за реализация на амбициите за превръщането на страната в своеобразен енергиен център, ако не в Европа, то поне на Балканския полуостров. Съвсем неслучайно и с пълното съзнание за това, което правят, управляващите в страната записаха в току що приетата програма за управление на коалиционното правителство на премиера Бойко Борисов задачата да улеснят максимално строежа на българска земя до крайната дестинация в Централна Европа. А министърът на енергетиката Теменужка Петкова онзи ден изтъкна, че „проектът безспорно е важен за България от гледна точка на диверсификацията на маршрутите на доставка, както и че ще има положителен принос за българската икономика”. И това въпреки категорично заявения от самия руски президент Владимир Путин през декември миналата година провал и спиране на проекта, въпреки потвърждението на смъртта на проекта от страна на шефа на руския гигант „Газпром” Алексей Милер пред вицепрезидента на Европейската комисия и отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович. Тези дни дори българския вицепрезидент на ЕК и еврокомисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева деликатно и дипломатично даде да се разбере, че всичко е свършено и България трябва да търси друго поле за изява на европейската енергийна сцена, защото „една врата се затваря, а други се отварят”. А само броени дни преди тя да се изкаже, американският държавен секретар Джон Кери съвсем открито заяви в София, че почти тоталната енергийна зависимост на България от Русия е неприемлива за член на НАТО, с което даде да се разбере, че САЩ са едва ли не доволни от провала на проекта за руски газопровод през България.

Вицепремиерът и едно от най-доверените лица на премиера Румяна Бъчварова обаче обясни упорството на кабинета и нежеланието му да приеме очевидните факти с чисто формалния аргумент, че София не е получила от Москва официално уведомление за прекратяването на проекта за „Южен поток”. Че нейните думи не са празни приказки потвърди и самият шеф на компанията „Южен поток България” Димитър Гогов, който обясни, че тя не само, че не е закрита, но и продължава да работи и да плаща космически за българския трудов пазар заплати. Бизнесменът заяви в медиите, че компанията развива активна дейност по управление на своите активи на българска територия. В действителност трябва да се признае, че тази смесена поравно българо-руска фирма има с какво да се занимава, защото преди спирането на проекта тя закупи големи терени земя за нуждите на газопровода, на български пристанища бяха стоварени хиляди тонове метални тръби, които трябваше да се използват за строителството на съоръжението. Сега тези земи и тръби трябва да намерят свои нови собственици и продажбата им да възстанови поне част от направените напразно инвестиции. А изглежда, че има и планове за продажба от двамата акционери и на самата компания, която е с капитал от 200 млн. евро.

Така или иначе един такъв гигантски и толкова напреднал вече проект не може да се закрие за един или два месеца, това ще отнеме доста повече време. Време, през което София разчита да изобрети нова формула и да предложи нов енергиен проект, който да бъде по-добре съобразен с европейските изисквания, с интересите на САЩ в региона, да намали зависимостта на страната от руските енергийни доставки и все пак да носи на държавата някакви приходи, от които тя отчаяно се нуждае, за да реши острите социални и икономически проблеми, характерни за най-бедната страна в Евросъюза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заради обновяване временно спира Националната визовата система

Министърът на туризма Евтим Милошев и зам.-външният министър Мария Ангелиева обсъдиха облекчаването на издаването на визи в трети страни, откъдето постъпват множество заявки за работа в България и за туристически посещения, предаде БТА.  "Работим..

публикувано на 08.08.24 в 10:35

Слънчево ще е над цялата страна на 8 август

В четвъртък  ще е слънчево, със слаб до умерен вятър на изток. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще достигат от 29 до 37°, в столицата 31°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен източен бриз...

публикувано на 07.08.24 в 19:50
Пол Камерън от Лондон

Летище Бургас посрещна едномилионния си пътник

Пол Камерън от Лондон се оказа едномилионният пътник за 2024 г. на Летище Бургас, а кацането му се превърна в истински празник, съобщи БНТ. Той и съпругата му Синди пристигнаха с чартърен полет от Летище Гетуик и бяха посрещнати още на пистата с..

публикувано на 07.08.24 в 18:35