Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Биг Банда“ продуцира музика на свободни артисти

| обновено на 02.02.15 в 14:19
Снимка: личен архив

„Биг Банда“ обединява енергията и креативността на музиканти и визуални артисти, решени да създават своето изкуство, свободни и независими. Сред задачите им са: организиране на концерти, осъществяване на продуцентска и звукозаписна дейност и издирване на млади творци.

Две години след основаването си „Биг Банда“ вече е известна с провокациите си към публиката и с мултимедийните си партита на нетипични места. Готови са първите две компилации „People of Bigbanda“, всяка от тях събрала по 16 трака с изпълнения на музиканти от лейбъла.

Официалното представяне беше на 30 януари в „София лайв клуб“. На наречено „Release Party“ излязоха две от големите групи на организацията: „Попара“ и „Space Dub Jammers“. С изпълнение на живо участва и световният шампион по бийтбокс SkilleR. Специален гост бе диджей Рамзи Херкулес.

Първите два диска на „Биг Банда“ са единственото място, на което може да чуем млади и непознати музиканти от лейбъла. Той е отворен, търси и кани нови артисти, с вкус към експеримента. В организацията  влизат 36 души, като сред тях има и ди джеи, художници, осветители и пр. Как работят заедно толкова много хора разказва Стефан Христов – Mr. Smiff:

„Биг Банда“ е наистина голяма организация. Нямаме водач или управител, действаме на демократичен принцип – заедно взимаме решения като гласуваме. Хубавото е, че сред нас са двама души с опит в социални игри и управление на неправителствена организация (б.ред. частна институция, развиваща обществена дейност без стопанска цел). Те ни помагат да координираме срещите си. Много весело е при нас. Всички сме обединени от едно – да правим качествена музика, като в същото време сме свободни. Работим, за да ставаме все повече, да подкрепяме млади артисти, да разширяваме сцената си, да участваме по фестивали, да правим наши издания. В програмата ни е заложено всеки да запише самостоятелен албум, а и компилациите ни ще продължават да излизат. Не е лесно да се завърши един такъв диск, до последния момент събираме парчетата. Някои работят в домашни условия, но това не им пречи да изявят таланта си. „Биг Банда“ разполага с едно голямо студио, в което всеки има възможност да записва. Наблягаме на импровизацията и инструменталното музициране. На концертите ни е обичайно четири-пет човека да излязат на сцената, без репетиции  и да се сработят на момента. Използваме целия набор средства на познатите стилове – фънк, дъб,  дъб степ, дръм енд бейс, джангъл, хаус, реге. Помага ни нашият дългогодишен опит на музикалната сцена.

Първите си дискове „Биг Банда“ разпространява на концертите си и в „Дюкян меломан“, а в дигитален вариант – в интернет. Участията на музикантите са не само в столицата, а и в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Велико Търново. Излизаме и в чужбина – добавя Mr. Smiff. Наскоро той е бил в Лайпциг и Дрезден и споделя, че там такъв тип музика се приема много добре. Когато се свири на живо и се импровизира има специална атмосфера, наистина е много зареждащо. Хората го усещат, влияе им позитивно. – обяснява музикантът. Концертите на „Биг Банда“ нямат сценарии, нямат стилови ограничения, изпълнителите разполагат с пълна творческа свобода. Всеки път се изненадваме накъде ни отвежда музиката и духа на публиката – казва Mr. Smiff.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25