Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни първият демократично избран президент д-р Желю Желев

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 79-годишна възраст почина президентът Желю Желев (държавен глава 1990-1997). 

Един от най-изявените дисиденти, д-р Желю Желев е първият демократично избран президент на България. Роден е в село Веселиново, Шуменско, завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“, изключен е от БКП като антимарксист. През 1982 година д-р Желев, независимо от комунистическата цензура, написа своята книга „Фашизмът“, с която вдъхна надежди и на българската интелигенция и на цялото ни общество. А след промените - през 1989 година, той е естественият лидер на новосформираната българска опозиция – един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и председател на координационния му съвет. Жельо Желев става депутат във Великото народно събрание, което през 1990 г. го избира за президент. В началото на 1992-а година на първите свободни президентски избори е избран за президент на България. Заема поста до 1997-а година. След приключване на мандата създава фондация „Д-р Желю Желев“, автор е на десетки книги и носител на престижни държавни отличия.

По негово време и по негова инициатива България влезе активно в балканската политика. С признаването на Мекедония страната ни показа, че има амбиция да играе водеща роля на Балканите. По идея на д-р Желев през 2001 г. се създава Балканският политически клуб. В Учредителното събрание под мотото „Да европеизираме Балканите“ тогава участват президентите Йон Илиеску, Сюлейман Демирел, Емил Константинеску, Киро Глигоров, политически лидери от Босна и Херцеговина, Гърция, Албания, Македония, Турция. 

Д-р Желю Желев бе чест гост на Радио България. Последното му интервю бе по повод 25-годишнината на 10 ноември 1989-а.

„Хората, които са започнали революциите, много бързо биват заменяни с други, които преди това не са имали понятие какво е да си дисидент, споделя д-р Желев. Втората вълна на СДС, която дойде година и половина по-късно, бяха от този тип хора, които нямаха понятие от развитието на нещата. Докато не се увериха, че вятърът духа в една определена посока, те не излязоха по улиците. И при нас „революцията изяде бащите си.“

За българския преход д-р Желев бе категоричен:

„Независимо, че има много уговорки за нашия преход, той ни заведе там, където трябва да бъдем. България стана демократична държава с икономика, поставена на пазарен принцип. Интегрирахме се първо в Съвета на Европа – най-старата организация, създадена след Втората световна война. Нашият преход свърши, след като ни приеха в НАТО и ЕС.“

Д-р Желев си признава, че занимавайки се с политика, е загубил ценно време за писане, но е спечелил чрез своята фондация възможността да издава документите от най-новата история на България. „Истинската история се пише на основа на автентични документи, а не на мемоари“, убеден е д-р Желев.

Д-р Желев ще остане в спомена на своите съвременници като един почтен, честен човек, който никога не бе съблазнен от желание за лично облагодетелстване. Той ще има своето запазено място както в българската история, така и в историята на трансформиране на комунистическите общества в Източна Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00