Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БГ историята като хоби, удоволствие и национално самочувствие

БНР Новини
Жители на 50 села разказват забравени предания и легенди пред младите ентусиасти от сдружение „Българска история”
Снимка: личен архив

Те са млади, заредени с неизчерпаема енергия и ентусиазъм. Свързва ги приятелството, любовта към Родината, интересът към древните ни корени, както и желанието да бъдат полезни за обществото, и да разпалват българския дух. 60 000 км на колела, над 50 урока по родолюбие в 40 града из страната, 30 прожекции на авторски документален филм, посетени 50 села и заснети истории на местни жители, над 100 разяснителни табели на софийски улици, издадена книга, публикувани над 100 статии и 40 видео клипа. Така изглежда в цифри една година от живота на младите ентусиасти: Марио, Иван, Ивомир, Мартин, Иво, Елена и Деница. Те са създателите на сайта www.bulgarianhistory.org, придобил широка популярност сред хиляди българи в страната и чужбина. Както много други инициативи, нещата тръгват от Фейсбук. Преди малко повече от три години, Марио и Иван, тогава съученици във Френската гимназия, решават да споделят в социалната мрежа интереса си към миналото ни. Така, неочаквано за самите тях, постепенно нещата се разрастват до сайт и създаване на сдружение „Българска история”. „Историята за нас е хоби, удоволствие, повод за национално самочувствие”, споделя Деница. За редакцията на статиите, графичното и аудио оформление, както и за техническата поддръжка на сайта им помагат и други ентусиасти. Идеята на младите хора е да представят по интригуващ и достъпен начин непознатите страници от миналото ни.

„В сайта ни могат да бъдат намерени кратки документални филми, видеоклипове – обяснява Дени.  – Имаме раздел „Архивите говорят”, в който публикуваме речи, войнишки писма, документи, всичко, което може да бъде интересно и няма да бъде намерено в учебниците. Може би това е основната причина хората да проявяват интерес към информацията в сайта и към другите ни дейности.”

Интересът наистина е голям. За това говорят отново цифрите. Близо 179 000 души са последователите на Фейсбук страницата. Около 100 000 пъти са изгледани видео материалите. Редакционната поща ежедневно се пълни с писма, коментари, идеи. Освен хора от страната, своята подкрепа изразяват и много сънародници зад граница.

„Емигрантите, които са последователи на Фейсбук страницата и които четат статиите в сайта, са може би около една десета, което наистина е успех – казва Дени. – Наблюденията ни са, че националното самочувствие при тях е много по-силно изразено, защото родината им липсва. Чрез сайта те се чувстват по-близо до своите родни места, до историята ни, до корените си.”

Статиите по увлекателен начин разказват за любопитни исторически факти, връщат ни към забравени митове и легенди, срещат ни с интересни личности, оставили своя отпечатък в историята ни, потапят ни включително в близкото минало чрез рубриката „Социализъм по български”. Миналата пролет младежите издадоха и първата си книга „Българската история в 100 личности”, в която са представени не само българи, но и чужденци, допринесли за развитието на държавата ни. „Някои от личностите в книгата са доста спорни, но именно това е интересно, да се представят различни гледни точки”, обяснява Дени. Книгата е началото на трилогия. „Тази година ще излезе втората част: „Българската история в 100 събития”, пояснява Иво. Швейцарецът Луи Айер, живял над 20 години у нас и повел български доброволци по пътя на войните за национално обединение, вдъхновява младите хора да се заемат с амбициозната задача да заснемат документален филм. Лентата, озаглавена „Швейцарецът с българско сърце”, е обиколила повечето от големите градове в страната и се радва на изключителен успех.

„До идеята се стигна поради това, че тази личност не е позната, а е много заслужила за развитието на българското следосвобожденско общество – казва Иво. – Той е чужденец, приел присърце българската кауза, което ни впечатли. Решихме, че си струва да покажем на българите забележителния му живот, свързан с България.”

Друг проект, на който се е посветил екипът, е „Да обиколим българските училища”. До момента равносметката е над 50 урока по родолюбие в 40 града в страната. „Това не е традиционният урок в клас. Залагаме на много видео клипчета за по-атрактивно представяне на историята”, пояснява Дени. Идеята на младите хора да вдъхнат живот на столичните улици, поставяйки табели с кратка информация на български и английски език за дадена личност или събитие, чието име носят, среща подкрепата на Столична община. Така през миналата година над 110 улици получават свои информационни табели. Надеждите на екипа са проектът да разшири мащабите си, излизайки извън границите на София и да „даде душа“ на улиците в други градове на страната. „Легендите оживяват“ е друга интересна инициатива на екипа. В кратки видео клипове жители на малки населени места и краеведи разказват предания и легенди за чудотворни икони, лековити извори, смели девойки и воеводи…

„Това е много любим наш проект, тъй като е свързан с много пътуване – споделя Иво. – Лятото пътувахме из Подбалкана и Южна България. Беше изключително интересно. Целта на този проект е да успеем да съхраним предания и легенди от отдалечени и малки населени места, защото там вече животът е доста замрял. Ако скоро не стигнат до по-широка аудитория, може би ще бъдат безвъзвратно загубени”, казва Иво.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство

В сградата на президентството днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на..

публикувано на 22.07.24 в 06:10

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05