Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Карл Джераси – една от тридесетте най-велики личности на хилядолетието

БНР Новини
Снимка: БТА

На 30 януари в болница в Сан Франсиско почина известният в цял свят проф. Карл Джераси. Създателят на хапчето антибебе си отиде на 91-годишна възраст от рак.

Проф. Карл Джераси е роден на 29 октомври 1923 г. във Виена. Баща му Самуел Джераси е български евреин и е бил известен кожен лекар в София. Когато родителите на създателя на хапчето антибебе се развеждат младият Джераси заминава с майка си за Виена. Но по-късно през 1938 г. се връща в България, за да се предпази от нацистите. Карл Джераси е учил в Американския колеж в София, а на 16 години заминава за САЩ, за да стане учен химик.

Освен хапчето, за което професорът казва: „Бяхме екип, а това не е хапче против бебета, а против аборти”, той е открил и кортизона. Вестник „Таймс” обявява проф. Джераси за една от тридесетте най-велики личности на хилядолетие редом с Нютон, Шекспир, Дарвин, Коперник и Айнщайн.

През 1968 г. под натиска на Ватикана номинацията му за Нобелова награда като откривател на революционното хапче бива отхвърлена. У нас обаче световно известният професор е отличен с орден „Мадарски конник”, връчен му от президента Петър Стоянов. Освен това става член на БАН и е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на академията.

През 2013г. проф. Карл Джераси посещава за последен път страната ни. Тогава той получава и титлата „Доктор хонорис кауза” на Американския университет в Благоевград. Идването му в България се реализира със съдействието на Израелско-Българския институт, в чиито борд на директорите участва и проф. Джераси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00