Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите са най-бедните в Европа, но с най-много банки

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българите са най-бедните европейци, т.е. имат най-малко пари, но по брой банкови клонове на глава от населението са на първо място в Европейския съюз. На 100 000 души у нас се падат 62 офиса на банки. За сравнение в Норвегия те са едва 10, а в Германия на 100 000 души се падат по 14 банкови клона. И действително, почти никъде в европейските градове, с изключение може би на тези в Италия, не може да се види такова изобилие и такова струпване на луксозни банкови офиси както по най-престижните централни улици, така и в най-скромните предградия. Това несъразмерно на повече от скромните финансови възможности на българите банково присъствие трудно може да се обясни с някакви рационални икономически причини, то е по-скоро демонстрация на престиж и благосъстояние, демонстрация, която често прекрачва границата между добрия вкус и разумното, от една страна, и кича и липсата на мярка от друга. Още повече на фона на световната тенденция на все по-масово навлизане на електронното банкиране през интернет и банкоматите.

Колкото и многобройни да са банковите клонове, трябва да се признае, че повечето от тях не се оплакват от липса на клиенти, дошли лично да ползват техните финансови услуги. Макар и бедни, българите имат все пак спестявания от близо 30 млрд. евро. Физическото присъствие на банкови клиенти в клоновете от своя страна говори, че модерните форми на банкиране все още не са навлезли масово в ежедневието на българите, въпреки че повече от 40% от тях твърдят, че редовно използват интернет с всичките съвременни възможности на световната мрежа. В същото време едва 2% от българите използват онлайн банкиране. Трябва също така да се признае, че самите банки са наясно, че бъдещето е на електронното банкиране и всички масово предлагат своите виртуални онлайн услуги, като понякога и някои от тях са дори безплатни за клиентите. Добра предпоставка за неизбежно предстоящия бум на електронните банкови услуги и в България е и обстоятелството, че всеки възрастен гражданин в страната притежава поне две банкови карти и че за разлика от вехнещата традиционна търговия, електронната й версия процъфтява.

Изглежда, че първите признаци за навлизането на банкирането в ерата на интернет вече са налице, тъй като повечето банки в страната започват да съкращават още през тази година физическото си присъствие по улиците и търговските центрове, закривайки част от своите клонове. Очевидно и те са наясно с мнението на световни експерти, че в близките 20 години банковите клонове на практика ще изчезнат, напълно заместени от електронното банкиране.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10