Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите извън нерви от твърдения, че България се готви за война

БНР Новини
Министрите Даниел Митов и Николай Ненчев
Снимка: БУЛФОТО, БГНЕС

Външният министър Даниел Митов отхвърли публично твърдения, че предприетият наскоро Мобилизационен преглед на българската войска е подготовка за война. „Няма пряка опасност да влезем във война, но трябва да сме подготвени”, заяви той и напомни, че мобилизационният преглед не е прецедент, а рутинна практика. Тонът на изявлението показа, че твърденията за подготовка за война с Русия крайно са изнервили външния министър. Язвителни коментари по този повод направи и военният министър Николай Ненчев.

Дипломат номер едно не сметна за необходимо да уточнява, че е подразнен от изявления на лидера на националистическата партия „Атака” Волен Сидеров, но и нямаше защо да го прави, тъй като друг такива изявления не е правил. С остри и нетипични за дипломацията изрази обаче Даниел Митов заяви, че приказките за намерения да се разположат оръжия, включително ядрени, в Шабла са „безобразие и истерия”, на които трябва да се сложи край, и е „пълна лудост” да смятаме, че някой заплашва България или пък тя заплашва други държави. Като доказателство за нежеланието за война с Русия министърът посочи предприетите санкции срещу нея. Според него, санкциите са единственият инструмент на Европа за влияние върху политиката на Москва. Солидаризирането на България със санкциите външният министър отдаде не само на придържане към решения на Брюксел, но и на привързаността на страната към нормите на международното право.

Също изгубил нерви, военният министър Николай Ненчев директно обвини Москва, че нагнетява напрежение и паника в България чрез лансиране на неверни информации. Министърът имал усещане за наличие на информационен пропаганден център, който възнамерява да създаде паника у хората, че този център е в Русия, а в България партия „Атака” непрекъснато излиза с изявления и въпроси по тази линия. За да смекчи ефекта от необичайно острото изявление, Министерството на отбраната коментира, че усещането на министъра за наличие на пропаганден център не се дължи на информация от военното разузнаване, а е личен „извод”.

Като цяло обаче Митов смята, че двустранните отношения с Русия не са студени, разговорите на София с Москва продължават и в тях българската страна се придържа към националната позиция за разбирателство с Русия. Но дори да е така, последните епизоди на напрежение са свидетелство за необходимост от успокояване и стабилизиране на отношенията. По всичко изглежда, че при настоящата конфликтна политическа обстановка, при която България и Русия са на различни полюси, това няма да стане лесно, нито бързо.

Колкото до напреженията между управляващите и „Атака”, те не са изненада. Основания за повишена изнервеност от крайните изявления на Сидеров има и отпреди това. Наскоро той прогнозира, че 2015-а ще е година на непредвидими събития, Евросъюзът, към който България принадлежи, се разпада, в Европа предстоят обществени вълни срещу сегашната антинародна политика на европейските лидери. Ще настъпят разделения между Атлантическия и Евразийския свят и България ще трябва да взема кардинални решения, отчитайки, че Европейският съюз е една измама и истината е Евразия. В тази объркана картина, националистическия лидер вижда прилики между собствената му партия и гръцката Сириза. Но това е вече друга, предизборна тема в представите на крайния националист, симпатизиращ на Евразия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00