Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Лесенски: „България вече е фактор във външната политика на ЕС”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Заради външнополитическата си изолация през по-голямата част от 2014 г. България най-често фигурира в категорията „пасивни поддръжници” на общата европейска политика. Замразяването на проекта за газопровода „Южен поток” и трудността за страната ни да поддържа това решение, за разлика от други страни в ЕС, правят България „лидер” в категорията „диверсификация за намаляване на зависимостта от Русия”. Това сочат резултатите от 5-ия годишен доклад на Европейския съвет за външна политика „Европейски външнополитически бележник 2015”. Бележникът е вид класация по систематична годишна оценка на работата на ЕС с останалата част на света. Оценките на отделните страни в европейската външна политика са „лидер”, „поддръжник” и „изоставащ”, в зависимост от това дали те развиват или спъват способността на ЕС да защитава интересите си за определени цели. Специално за Радио България темата коментира авторът на анализа за България Марин Лесенски, директор на програма „Европейски политики” на институт „Отворено общество”:

СнимкаНай-важното е, че България вече заема мястото си на страна-член на ЕС, и дава своето становище по европейските въпроси. От тази гледна точка България вече е един от факторите за взимане на решения в ЕС. Специално 2014 г. бе трудна във вътрешнополитически план за страната ни година, смениха се 3 правителства. Затова и външнополитическата оценка бе много трудна. Доброто е, че България не е „изоставаща”, в повечето случаи тя е „поддръжник” на европолитики - положително развитие спрямо предишни години. А вече, и „лидер” в една от изследваните области, енергетиката. От България обаче се очаква да е по-активна по теми от специален интерес за нея като разширяването на ЕС и Балканите. Тук може да заема по-активна позиция и да е точно това, което се изисква от нея - да бъде лидер, да води европейската външна политика. Това се отдава на много малко страни от ЕС, в т.ч. и на големи такива - и като дипломатическа тежест, и като ресурси.

Оценката се прави по реално направеното като политика и дадени ресурси, а не като нагласи или намерения, уточни Марин Лесенски. Например по „хуманитарна помощ и помощ за развитие на други страни”, интересно за България е, че сме свикнали да я виждаме като „неразвита”. Но, погледнато отвън спрямо трети страни и страни в конфликт, тя е „развита” страна, от нея се очаква да дава помощ и наистина оказва такава на страни в много по-лоша ситуация от нас, посочи експертът. Изходна точка на оценката е дали това е добро за общия интерес на ЕС, а оттам - и за националния:

От изследването се вижда, че в повечето случаи, да не кажа 100 на сто, националните позиции на страните в ЕС по разглежданите теми съвпадат. И специално, по конфликтите в Украйна, Близкия Изток, Сирия. С оглед на това тази година е добра за външната политика на ЕС, има съвпадение на интереси. Друг е въпросът какъв е резултатът от нея, постига ли целите си. За съжаление виждаме, че конфликтите в Украйна и Сирия продължават. Това показва, че е много трудно да се постигнат желаните от ЕС резултати. Ако се върнем малко назад, в 1992 г. България бе пак съсед на конфликт - войната в бивша Югославия на Балканите. Знаем колко дълго продължи, колко трудно бе разрешен и колко дълго усещахме негативните последици. България пострада икономически, имаше и политически последици, и още има неразрешени въпроси. Това е урок, че трябва да се реагира навреме и единно.

По думите на българския външен министър Даниел Митов през 2014 г. предизвикателствата пред ЕС се увеличиха, а станаха и по-сложни. „Вместо пред една струдена война Европа е изправена пред множество горещи конфликти”. Как тръгва новата 2015 г.?

Много притеснително. Вътрешните заплахи за Европа от тероризма след атаката в Париж ескалираха. Но това е свързано с външен за ЕС конфликт с „Ислямска държава“. В Украйна също виждаме ескалация. Така че 2015 г. е много трудна и ще постави много предизвикателства пред Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00
Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05