Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на митницата в Свиленград Тодор Караиванов остава в ареста

Тодор Караиванов

Началникът на митницата в Свиленград Тодор Караиванов остава в ареста, реши Пловдивският апелативен съд. Караиванов  беше задържан миналата седмица при специализирана операция на ДАНС с над 2 700 лева подкуп. Повдигнатото срещу него обвинение е за получаване на суми от превозвачи, за да не бъдат проверявани. 

Защитата на Караиванов настоя да му бъде наложена мярка за неотклонение "домашен арест", но съдът отхвърли това искане с аргумента, че събраните до момента доказателства са достатъчно, за да се предположи, че той е извършил престъплението, за което е обвинен. В мотивите си магистратите изтъкнаха също, че като изпълняващ длъжността началник на митницата той е трябвало да следи за поведението на подчинените си, а в случая сам е демонстрирал корупционно поведение. Изтъкнат беше и аргументът, че може да се укрие или извърши друго престъпление. Самият Караиванов на излизане от съдебната зала каза, че е жертва:

На тези, които въртят контрабандните канали през Свиленград - икономически оператори, свързани с митнически служители.

Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Прокурор Марина Делчева подчерта, че разследването по случая с Тодор Караиванов се извършва от Софийска градска прокуратура, която във всеки един етап може да поиска отстраняването му от длъжност. До момента такова искане няма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!