Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 23 хил. безработни ще получат субсидирана заетост през 2015-а

Държавата ще осигури субсидирана заетост на 23 хиляди и 500 безработни през тази година, близо 11 хиляди ще бъдат обучени според нуждите на бизнеса. 73 милиона лева са средствата за активна политика на трудовия пазар. Подкрепа ще получат дълготрайно безработните, младежите, хората в предпенсионна възраст и хората с увреждания.  Какви са новите моменти в Националния план по заетостта?

3,3 милиона лева ще се заделят по новата програма за продължително безработните. 850 от тях ще получат временно работно място. 60 процента ще се трудят в частния сектор за период от шест месеца до една година на минимална заплата, ако са със средно образование, а висшистите ще получават по 450 лв. на месец. Новост по всички програми е, че през тази година държавата ще плаща само триста лева за среднисти, 360 за висшисти плюс осигуровките, а бизнесът ще доплаща остатъка. Целите са две, обясни експертът в социалното министерство Елка Димитрова.

Едната е да спестим малко средства и да включим повече хора, а от друга страна, да включим работодателя да финансира макар и по-малка сума - 60, 80 лева, когато е минимално възнаграждението и съответно той да бъде заинтересован да взима хора, които действително му трябват.

От тази година по програмата "Асистенти на хора с увреждания" се въвежда подоходен тест. Доходът на семейството на човека с увреждане не трябва да надвишава 350 лева, за да може да се кандидатства. 2 700 са бройките за асистентите. Нова е и програмата "Клио". По нея за шест месеца ще се наемат 213 безработни. Те ще се занимават с реставрация и туристическа анимация в най-известните туристически обекти в страната. За първи път ще се наемат и сто млади висшисти. Те ще търсят млади безработни.

Да се контактува с младите хора, които по една или друга причина не са отишли в бюрата по труда, да ги информират, че могат да се регистрират, какви услуги има, как ще се търси работа. В бюрата по труда ще им дават информация за свободните работни места.

По мерките и програмите за заетост и обучение бизнесът може да започне да заявява работни места от следващата седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!