Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлова е готова да внесе законови промени срещу отпадане на данъка за санираните по националната програма сгради

Снимка: БГНЕС

Ще се съобразим с настояването на Националното сдружение на общините за промени в Закона за местните данъци и такси, заяви в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.  От сдружението вече изразиха опасения, че ако се санират всички предвидени по националната програма 7 хиляди панелни блока и сградите станат енергийно ефективни, приходите за общините ще намалеят с почти 180 милиона лева:

Съгласно сега действащия закон, една сграда, когато бъде санирана, когато бъде направена енергийно ефективна, тя подлежи на освобождаване от данък за това, че е станала енергийно ефективна. Това, което предлагат от Сдружението на общините и аз ги подкрепям, ще внесем такава законова промяна, е, че когато сградата е санирана и е направена енергийно ефективна с публичната програма, със средства от държавата, тогава тя да не подлежи на освобождаване от данък сгради, каза Павлова.

Според министър  Павлова вече се забелязва голяма активност, особено в областните градове, за реализиране на програмата. В Пловдив заявленията за участие са вече 30, а в Благоевград има и сключени договори. По думите на Лиляна Павлова, в зависимост от предписаните мерки, средното време за ремонти ще отнеме между 3 и 5 месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!