Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тренчев е категоричен, че няма да се кандидатира отново за президент на КТ "Подкрепа"

| обновено на 08.02.15 в 18:30
Снимка: БГНЕС

Започна работа 9-ият конгрес на КТ "Подкрепа". Очаква се президентът на синдиката Константин Тренчев да се оттегли от ръководния пост, който заема от създаването на профсъюза още преди демократичните промени у нас.

Точно 26 години от създаването на синдиката се навършват днес, а президентът Константин Тренчев празнува юбилей - 60 години. Той избра датата, за да заяви официално желание да се оттегли от поста. Мотивиран най-вече от натрупаната умора и разочарование от посоката, в която върви обществото и от действията на политическия елит у нас:

Това е занимание, което ме принуждава всеки ден да контактувам с хора, които в по-голямата си част са рутинирани измамници и лъжци. Самият контакт с тези хора те опустошава. Ако я карам така, ще свърша като пернишката кметица. Аз си давам сметка. Аз съм в крайна сметка лекар и виждам, че вече аз не съм мотивиран да върша това. Твърде тежко е, когато човек се занимава с нещо, което не му е по сърце. Аз компенсирам с интелект. Нямам проблем. Мога да продължавам да върша тази работа, но не я правя от сърце, не я правя с желание. Поради тази причина считам, че трябва да започна да се занимавам с друго.

Самият Тренчев посочи вицепрезидента си Димитър Манолов за свой наследник на поста. Манолов заяви, че е готов да поеме поста, ако няма друг избор:

На мен най-много ми се иска да си остана вицепрезидент на доктора. От там нататък, ако не ми бъде оставен никакъв друг шанс, ще остане да се прекръстя и така. Ако аз не съм готов да поема тези отговорности, трябва да ходя да садя зеле. Очевидно е, че ако се съглася да правя такова нещо, трябва да имам и план, какво да се прави. Хубавото е, че имам доста опит зад гърба си. Със сигурност всичко ще променя, дотолкова, доколкото всяка една организация е функция от човека, който е най-отпред. Аз не съм доктор Тренчев. Тоест, ако аз поема, със сигурност ще правя някакви други неща. Във всеки случай, няма такава формула, която да отдалечи доктора от „Подкрепа“, каквото и да е решил."

В силната си встъпителна реч в началото на конгреса Константин Тренчев направи и равносметка за последните 26 години, като обобщи.

Беше създадена върхушка, самонарекла се „елит“ от политици, бизнесмени, лица, свързани с Държавна сигурност и БКП, общественици, криминални структури, широко разслоена с мощно влияние във всички сфери на обществения живот, за която българският народ не представлява никаква значима ценност. Промените в България бяха извършени с цинизъм, жестокост и грабеж, рядко срещани в историята. Няма светини, идеали и ценности в историята ни, които да не бяха отречени, поругани и осквернени.

Поздравления към Деветия конгрес поднесоха работодателските организации у нас, представители на политическите партии и синдикати от цяла Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!