Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвеститорите одобряват средносрочната програма на правителството

БНР Новини
Снимка: архив

В момент, когато големи рейтингови агенции понижават оценките си за съседна Гърция, когато свалят доверието си от един от основните ни търговски партньори – Русия, авторитетната Moody’s Investor Services даде своето одобрение за средносрочната фискална политика на България до 2017 г., присъждайки й кредитен рейтинг Baa2 със стабилна перспектива. Това е най-високият рейтинг, предхождащ труднодостъпните модификации на рейтинг А, и той показва, че инвестициите в български дългови книжа са умерено рискови.

В средносрочната програма на страната за емитиране на държавни облигации на международните капиталови пазари се предвижда поемането на нов дълг в размер на 8 млрд. евро. 6 милиарда ще бъдат използвани за рефинансиране на стари задължения, а останалите два милиарда ще послужат за финансиране на бюджетния дефицит. Още тази година публичният дълг ще нарасне с нови 3,5 млрд. евро. Това ще повиши дела на дълга в БВП до около 30%, което за страни с подобен на България кредитен рейтинг е повече от два пъти по-малко от средното равнище. С други думи България ще си остане една сравнително ниско задлъжняла страна. Ако към това се добави и обстоятелството, че вече са налице първите признаци за обещаното от сегашното правителство намаляване на бюджетния дефицит до и под приемливото по Маастрихтските критерии ниво от 3% от БВП и министърът на финансите дори говори за бюджетен излишък, няма как да не се съгласим с оценките на международните експерти и наблюдатели, че страната има здрави финанси и фискалната й политика е разумна и правилна.

Така или иначе обаче България ще трябва да вземе нови дългове на външните и вътрешните финансови пазари. Именно от тази гледна точка са важни кредитните рейтинги на българските облигации, които различните международни агенции им присъждат. Защото от тези рейтинги зависи цената, при която България ще се финансира. Колкото по-нисък е рейтингът, толкова по-големи лихви ще трябва да плаща София на инвеститорите и обратното. А когато става дума за кредити от по няколко милиарда евро, и една стотна от процента означава много пари.

Стабилизацията и по-добрите, макар и доста скромни, перспективи пред българската икономика не останаха незабелязани преди Moody’s и от други анализатори. Наскоро авторитетният британски бизнес вестник The Financial Times писа, че след 2 трудни години с 5 правителства, протести и банкова криза, България през 2015 година се връща към нещо близо до нормалното. А само преди около месец международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България „BBB-/ВВВ”, съответно в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива.

Макар и предварително, признанието на рейтинговата агенция за доверието, което заслужава средносрочната програма на българското правителство, е необходимо условие за регистриране на емисиите българско книжа на Люксембургската фондова борса. Самата тази регистрация вече значително повишава доверието в българските облигации, съответно намалява цената на заеманите пари. Още повече, че Moody's не изключва вероятността в перспектива рейтингът да бъде повлиян позитивно от редуциране на влиянието на неблагоприятни външни фактори. Това е възможно при евентуално присъединяване на страната към Валутния механизъм на еврозоната или при доказано намаляване на дела на външния дълг в брутния вътрешен продукт.

При всяко положение, новата положителна оценка за политиката на българското правителство е допълнителен стимул за реализация на набелязаните и необходими реформи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54