Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТ секторът генерира 5% от БВП на България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Информационните технологии все по-успешно се налагат в бизнеса. Основно обаче концентрацията им е в столицата, а все повече програми предвиждат развитието на комуникациите и дигиталните технологии в малките общини. „ИТ специалистите генерират между 4 и 5% от БВП на страната.” Това заяви Петър Иванов – председател на управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) на церемонията по връчването на наградите на асоциацията. Той разясни и какви реформи са необходими в този отрасъл и какво е количеството на недостиг на кадри:

„Браншът е изключително техничен и иновативен, това се знае от всички. Но може би не е известно, че повече от 1% от работната сила на България е в ИТ отрасъла. Има недостиг на около 50 хиляди специалисти. В Европа те са близо милион, а в света над 4,5 милиона. Не е достатъчно да направим добра бизнес среда, за да продължи да се развива ИТ бизнесът в България. Тя трябва да е по-добра от тази на околните страни, за да можем да си позволим да развиваме повече бизнес, защото той е изключително мобилен.”

Награди бяха връчени в 12 различни категории.

СнимкаСпециалното отличие за развитието на информационните и комуникационните технологии на БАИТ за 2014 г. бе връчено на ТеодосийТеодосиев, ръководител на националнаташколапофизика и приложна математика, подготвила много български медалисти.

Приза връчи президентът на Република България Росен Плевнелиев. Специално за Радио България награденият учител каза:

„Имаше време когато никакви награди не съм получавал, но продължих да работя. Имаше време, когато, въпреки че българската държава беше в криза, нямаше кръжоци по физика – аз пак продължих да работя и така фабриката за интелект не спря да подготвя млади таланти. Аз съм я нарекъл „система за сформиране на силов интелект”, която произвежда най-важния продукт – доброто образование. Обичам съвършените неща и се опитвам да направя от моите ученици съвършени интелекти.”

А как успява да мотивира младите хора Теодосий Теодосиев:

„Баща ми ме е учил, че на жив човек почивка не му се полага. Когато умреш, ти слагат табела „Тук почива еди кой си” и почиваш цяла вечност! Смятам себе си за човек на изкуството. Вдъхновяващо е да дадеш душа на едно тяло и да го направиш личност от световна величина, която прави най-големите интелектуални продукти на света.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55