Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТ секторът генерира 5% от БВП на България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Информационните технологии все по-успешно се налагат в бизнеса. Основно обаче концентрацията им е в столицата, а все повече програми предвиждат развитието на комуникациите и дигиталните технологии в малките общини. „ИТ специалистите генерират между 4 и 5% от БВП на страната.” Това заяви Петър Иванов – председател на управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) на церемонията по връчването на наградите на асоциацията. Той разясни и какви реформи са необходими в този отрасъл и какво е количеството на недостиг на кадри:

„Браншът е изключително техничен и иновативен, това се знае от всички. Но може би не е известно, че повече от 1% от работната сила на България е в ИТ отрасъла. Има недостиг на около 50 хиляди специалисти. В Европа те са близо милион, а в света над 4,5 милиона. Не е достатъчно да направим добра бизнес среда, за да продължи да се развива ИТ бизнесът в България. Тя трябва да е по-добра от тази на околните страни, за да можем да си позволим да развиваме повече бизнес, защото той е изключително мобилен.”

Награди бяха връчени в 12 различни категории.

СнимкаСпециалното отличие за развитието на информационните и комуникационните технологии на БАИТ за 2014 г. бе връчено на ТеодосийТеодосиев, ръководител на националнаташколапофизика и приложна математика, подготвила много български медалисти.

Приза връчи президентът на Република България Росен Плевнелиев. Специално за Радио България награденият учител каза:

„Имаше време когато никакви награди не съм получавал, но продължих да работя. Имаше време, когато, въпреки че българската държава беше в криза, нямаше кръжоци по физика – аз пак продължих да работя и така фабриката за интелект не спря да подготвя млади таланти. Аз съм я нарекъл „система за сформиране на силов интелект”, която произвежда най-важния продукт – доброто образование. Обичам съвършените неща и се опитвам да направя от моите ученици съвършени интелекти.”

А как успява да мотивира младите хора Теодосий Теодосиев:

„Баща ми ме е учил, че на жив човек почивка не му се полага. Когато умреш, ти слагат табела „Тук почива еди кой си” и почиваш цяла вечност! Смятам себе си за човек на изкуството. Вдъхновяващо е да дадеш душа на едно тяло и да го направиш личност от световна величина, която прави най-големите интелектуални продукти на света.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00