Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фортисимо Фамилия” разказва на децата приказки за класическата музика

БНР Новини
Снимка: Фортисимо Фамилия

Екипът на „Фортисимо Фамилия“ си е поставил задача да направи срещата на детето с класическата музика приятна и интригуваща. Всеки месец столичната зала „България“ се изпълва с любопитните погледи на малките зрители, защото там се изнасят театрализирани програми, запазена марка на проекта. Интересът към тях не преминава, а става все по-голям. Доказва го третият сезон на инициативата. Създател на „Фортисимо Фамилия“ е диригентът Максим Ешкенази, който живее и работи в САЩ. Той пренася своя опит в образователни програми с класическа музика в България и така започва проектът. В екипа е Александър Чобанов, писател и сценарист, изкушен от музиката и от идеите на „Фортисимо Фамилия“. Той разказва как се съставя програмата:

Снимка: fortissimo.bg

Постепенно нашите приказки прераснаха в спектакли. Всичко започва от музиката. Максим Ешкенази и Светлана Терзиева подготвят произведенията, спрямо тях решавам каква да бъде историята. Актьорите в нашите представления правят връзката между приказката и музиката. Ако те нямат отношение към музиката, не би се получило, но за щастие досега всеки наш избор на състав е успешен. Обичам нещата да се раждат в процеса на работа - когато всички сме на една вълна, финалът е добър. След приказки за различни музикални инструменти, миналия сезон завършихме с разказ за симфоничния оркестър и диригента, а сега имаме нови предложения. Запознаваме децата с композитори или музикални периоди, като се опитваме да разчупим клишетата. Тийнейджърските концерти са ми любимите. Първият, който направих, бе „Love story“ – продължава Александър Чобанов. – Той е върху „Ромео и Жулиета“ от Шекспир. Използвам познанията на учениците по литература от учебната програма. Музиката в тези спектакли е по-популярна, в текста наблягаме на сериозни теми – любов, омраза, отмъщение и пр. „Рицарска история“ е създадена по романа „Дон Кихот“, а „Пълнолуние“  е основан върху пиесите на Сирано дьо Бержерак. Много добре се приемат тези театрализирани концерти. По думите на Максим Ешкенази, ние сме пионери в подобни програми не само в България. Тийнейджърите не са лесна аудитория, те са ориентирани към риалити сериалите. Използваме това, включвайки в концертите известни лица като  Михаела Филева, Ангел Ковачев от дуета „Ангел и Мойсей“ и др. След като дойдат, те разбират, че класическата музика не е толкова страшна. Нашият мултимедиен проект е на базата на поредица, разработена от известния американски критик Джоузеф Хоровиц, който експериментира с нови за аудиторията формати. През миналата година публиката видя „Дворжак в Америка“, а сега ще поставим „Чайковски: дете от стъкло“, за последните дни от живота на композитора.


На 7 и 8 февруари тази година „Фортисимо Фамилия“ представи обичана програма – „Приказки за перкусии“. Сред участниците е ансамбъл „Noble Drummers“. В него свири Александър Цветков, който сподели:

Снимка: fortissimo.bgКонцертите минават с голям интерес. Децата са любознателни, някои са подготвени предварително и знаят за семейството на ударните инструменти. Много от тях остават след края, разрешаваме им да посвирят. В последния концерт наш партньор бе  Адриана Николова-Печенката, която е бийтбоксър. Влизаме в диалог и взаимно се провокираме, искаме импровизацията на сцената да зарази децата и да им даде допълнителна емоция. Сценарият е фокусиран върху континента Африка, затова използваме освен традиционните ударни инструменти и някои типични, например амадинда – перкусионен инструмент от Уганда.

Снимки: "Фортисимо Фамилия"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25